Belföld, Külföld | közlemény Duna stratégia
2012. október 26. 08:59

Magyarország készítse el saját Duna Stratégiáját!

"Valódi közép-európai siker lehet a magyar uniós elnökség kezdeményezése, a Duna Stratégia. Önmagában már az is eredmény, hogy a stratégia összefogásra készteti a közép-európai országokat a gazdaság, a fejlesztéspolitika, a közlekedés, az energetika és a környezetvédelem terén. Magyarország azonban csak akkor tud ebből profitálni, ha kidolgozza saját Duna Stratégiáját, és eldönti végre, milyen célokra kívánja hasznosítani a folyót" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője az Európai Unió Duna Stratégiájáról rendezett európai parlamenti vitában.

"A szocialista képviselő felszólalásában kiemelte a Duna hajózhatóságának, és öntözési célú hasznosításának lehetőségét. A folyó-menti országok elsőrangú érdeke a hajózhatóság javítása. Magyarország számára is fontos lenne, hogy csatlakozzon az Európai Bizottság által kidolgozott, a folyó hajózhatóságáról szóló nyilatkozathoz és felhasználja az Európai Unió által e célra biztosított 21 milliárd forintot. A hajózhatóság javítását szolgáló beruházásoknak azonban a lehető legkisebb beavatkozás mellett kell megvalósulniuk. Fontos lenne továbbá, hogy a javuló dunai közlekedési lehetőségeket ne csak a tranzit-, de a belföldi szállítmányozásban is kihasználjuk" - fogalmazott a delegációvezető. Emlékeztetett arra, hogy az előző, szocialista kormányok kezdeményezésére a magyarországi szakmai szervezetek, így a Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) és az azóta felszámolt VITUKI Intézet már kidolgozta szakmai javaslatát a Duna hajózhatóságának javítására. "A jelenlegi magyar kormány sajnálatos módon ezt a szakmai programot semmibe veszi, és elzárkózik a Duna közlekedési fejlesztésétől. Ez súlyos hiba, ugyanis a folyó gazdasági hasznosításával és környezeti állapotának megőrzésével kapcsolatos érdekek összehangolhatóak lennének" - fogalmazott Tabajdi Csaba.

"A Duna kulcsszerepet játszhat a magyar mezőgazdaság fejlődésében is. Magyarországon kifejezetten alacsony az öntözött mezőgazdasági területek aránya, mindössze a teljes mezőgazdasági területünk 1-2%-a. Más országokkal összehasonlítva a magyar vízkészlet bőséges, ezért lehetőség lenne az öntözés bővítésére. A modern, takarékos öntözőrendszerek telepítését 2014-től a Közös Agrárpolitika keretében elérhető vidékfejlesztési támogatások is segítik" - zárta felszólalását a szocialista EP képviselő.