Magyarország kifejezetten rosszul teljesít a védelmi költségek terén

Szijjártó Péter varsói nyilatkozatából is látszik, mennyire nincs tisztában a külügyi tárca vezetője Magyarország védelmi költségvetésével. Ez ugyanis még 2017-ben sem fogja elérni a GDP 1 százalékát, ami továbbra is történelmi mélypont – szemben a NATO által javasolt 2 százalékkal. Amennyiben Szijjártó úr ezt vitatná, szívesen elküldjük neki a költségvetés erre vonatkozó fejezetét.

A Fidesz-kormány 2010 óta több mint 200 milliárd forintot vont ki a Magyar Honvédség működéséből, s ez azóta is érezteti hatását. A Honvédségnél azonnali létszámfejlesztésre, a költségvetés érdemi megemelésére, az eszközpark modernizációjára és a védelmi képességek fejlesztésére van szükség!

Varsóban a szövetség minden tagja a biztonsági környezet javításán fáradozik, ezért jó lenne, ha a magyar kormányzat a hazugságok hangoztatása helyett végre a feladat nagyságrendjéhez felnőve konstruktívan és felelősen viszonyulna a közös biztonságunk ügyéhez. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha az elhatározás végre a védelemre szánt források növelésében is megmutatkozik!

Demeter Márta
országgyűlési képviselő