2012. szeptember 25. 06:33

Magyarország kiiratkozik az európai jogállamok közül

Választási eljárás, kiszámíthatóbb adószabályok, igazságosabb adórendszer, egészségügyi bérfejlesztés, jogszerűtlen frekvenciahatározat, szakmunkás képzés, panelkorszerűsítés, devizahitelesek. Ülésezett a parlament.

A feliratkozás bevezetésével Magyarország kiiratkozik az európai jogállamok közül
        
Molnár Zsolt, szocialista képviselő a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot kritizálva azt mondta: Magyarország az előzetes választási feliratkozás bevezetésével kiiratkozik az európai jogállamok közül. "Ez a törvényjavaslat úgy sújt le a magyar jogállamiságra, ahogy a baltás Safarof sújtott le keresztény örmény embertársára esélyt sem adva a túlélésre" - jelentette ki. Hangsúlyozta: a javaslat felszámolja az általános, egyenlő, titkos választójogot. Felvetette azt is: a határon túli magyarok levélben szavazása miatt a román postának lesz kiszolgáltatva a magyar választások tisztasága.  


Kiszámítható adószabályokra van szükség a mezőgazdaságból élők számára!

Veress János arról beszélt, a mezőgazdaságból élők számára fontos, hogy kiszámítható, és megbízható feltételek, adószabályok legyenek. A jelenleg érvényben lévő szabályozók azonban nem kielégítőek, és nem megbízhatóak szerinte. Azt kérdezte: milyen módon fogják biztosítani, hogy a mezőgazdaságból élők számára folyamatosan követhető legyen az a szabályozórendszer, amely a termelést befolyásolja.

Igazságos-e az egykulcsos adórendszer?

Szekeres Imre  az egykulcsos adó igazságosságáról kérdezte a kormányt, szerinte ugyanis az nem igazságos, hogy a 100 leggazdagabb magyar 132 millió forint adókedvezményt érvényesített 2011-ben, miközben 112 milliárd forintnyi gyermekek után járó adókedvezményt nem tudtak a kis és közepes keresetűek igénybe venni.

Aránytalan és igazságtalan az egészségügyi bérfejlesztés

Tukacs István az egészségügyi bérfejlesztést bírálta, mert szerinte aránytalanul és igazságtalanul valósult meg. Hozzátette: ráadásul a kormány szándékaival ellentétben a külföldre vágyó orvosok és szakápolók nem változtatták meg szándékaikat a bérfejlesztésnek köszönhetően. Hangsúlyozta: a Fidesz a választások előtt nem ezt ígérte az egészségügyben dolgozóknak.

Ki a felelős a jogszerűtlen frekvenciahatározat meghozataláért?

Baja Ferenc emlékeztetett arra, hogy a bíróság jogerősen megsemmisítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciaárverését lezáró határozatát. A képviselő szerint ehhez törvénytelen döntések sorozata vezetett, amelynek eredménye, hogy nincs negyedik mobilszolgáltató, és a meglévő három sem tud a frekvencia hiányában modern szolgáltatásokat biztosítani, az államnak ugyanakkor 55 milliárd forintot kell visszafizetni számukra.

A szakmunkásképzés minősége

A szocialista Sós Tamás a szakmunkásképzés minőségét kifogásolta, például azt, hogy a diákok kevés órában tanulnak közismereti tárgyakat. "Önök őket a társadalom peremére szorítják" - jelentette ki, és hiányolta a bővebb pedagógiai módszereket az alulmotivált gyermekek esetében.

Szerinte "beszélő szerszámokat, humanoid robotokat", kiszolgáltatott társadalmi réteget hoz létre a kormány.

Mit tett a kormány a devizahitelesekért?

Simon Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy több ezer devizahitellel rendelkező család is pert akar indítani. Szavai szerint ezek az emberek "jogi ostromra" készülnek, mert nem tartják elégségesnek a kormány eddigi intézkedéseit. A képviselő azt akarta megtudni, hogy a kabinet mit tesz a legnehezebb helyzetben lévő devizahitelesekért.

Mi lesz a panelkorszerűsítéssel?

A kérdésekre áttérve Tóth József a panelépületek korszerűsítésével kapcsolatban kifogásolta, hogy a jövő évi költségvetésben nincs erre előirányozva forrás. Azt kérdezte: végleg cserben hagyja-e a kormány a panelben élőket.