Magyarország ma, Magyarország holnap - Mesterházy Attila írása

Hamarosan eljön az idő, mikor az Orbán-kormánynak számot kell adnia arról, mit művelt az országgal. Az ígéretek és a valóság összevetését szolgálja az MSZP új kampánya, amelynek a Magyarország ma elnevezést adtuk. Bemutatjuk, hol tartunk most, és kik viselik ezért a felelősséget.

Sajnos a bőség zavarával küzdöttünk, mikor a kampányba vont ügyek között válogattunk. A Fidesz kormányzásának kudarctörténete példátlanul hosszú, szinte mindenre kiterjed. Azért választottuk végül a gazdaságpolitikát és az oktatást, mert talán ezek fejezik a legjobban, mennyire széles körű a Fidesz által véghezvitt rombolás, s hogy ez mennyire negatívan befolyásolja az ország jövőjét.

A gazdasági teljesítmény minden egyébre hatással van az országban, márpedig ez a hatás rendkívül kedvezőtlen. A 2012-es drámai GDP-visszaesés után sajnos idén se lenne meglepő a gazdasági teljesítmény zsugorodása. A piaci munkahelyek száma csökken, a kormány mániájává vált közmunkából megélni lehetetlen. A nagyvállalkozások sokaságát különadók sújtják, a kis- és középvállalkozásokat pedig ezernyi közvetlen és áthárított anyagi és adminisztrációs teher nyomasztja. A kormány tudatosan gerjeszti az inflációt, amit a háztartások nap mint nap megéreznek. Az államadósság finanszírozása IMF-egyezség híján irracionális és drága. Alig indul új fejlesztés, a kormány csókosain kívül levegőhöz se nagyon jutnak a gazdasági szereplők, nemhogy pénzhez.

Az oktatási rendszer átalakítása nem csak szakpolitikai, hanem társadalmi válságot is gerjeszt. A közoktatás központosítása a kormányzati ellenőrzés és utasítás jogát teremti meg. Ezzel szemben a színvonalas oktatáshoz való hozzáférés esélyei csökkennek a társadalom alsó rétegei számára. Az átgondolatlan intézkedések és a suttyomban kiszivattyúzott pénzek miatt több helyütt iskolák továbbélése került veszélybe. A felsőoktatásba bejutni a jövőben a középréteghez tartozóknak is alig lesz esélyük. Mindeközben az oktatási államtitkárság bornírt ötletekkel és intézkedésekkel borzolja a kedélyeket például a nyelvtanulás kapcsán. Ez az oktatási rendszer nem gyarapítja, hanem kiirtja a tudást, az esélyt, a lehetőséget.

Fontosnak tartottuk, hogy kampányunkban megnevezzük a felelősöket. Matolcsy György és Hoffmann Rózsa a nevüket adják az ország jövőjét felélő intézkedésekhez. Ám egyetlen másodpercre sem feledkezhetünk meg arról, hogy Orbán Viktor akarata és utasításai nélkül mindez nem valósulna, nem valósulhatna meg. Ez Magyarország ma.

Az ellenzék legnagyobb pártjának feladata, hogy megmutassa, milyen lehet Magyarország holnap, a kormányváltást követően. Az MSZP olyan kormány létrehozásában érdekelt, amely megszünteti a konfliktusokat Magyarország legfontosabb barátaival, partnereivel, szövetségeseivel. Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol érdemes vállalkozni, ahol az alsó és középrétegeket terhelő adók jelentősen csökkennek, ahol fellendül a befektetés, a fogyasztás, a növekedés. Fejleszteni fogjuk a tudást, a kutatást, az oktatást, a kisgyerekkortól egészen a felnőttkorig. Megállítjuk a szegénység növekedését, sőt csökkenteni fogjuk a szegénységet, elsősorban a gyerekek körében. Célunk a társadalmi jól-lét, a bővülő, fenntartható, környezetbarát, a társadalom igényeit szolgáló gazdaság. A minél kisebb egyenlőtlenségek és a növekvő lehetőségek jelentik a holnapot Magyarország számára

Egyebek mellett erről is beszéltem több alkalommal az Egyesül Államokban ezen a héten. Washingtoni és New York-i tárgyalópartnereim között voltak az amerikai kormányzathoz közel álló tanácsadók, az amerikai kormányzat számos jelenlegi és tekintélyes volt képviselője, a legkülönfélébb agytrösztök és kutatóintézetek szakemberei, a German Marshall Fund és Freedom House munkatársai. Örömmel tapasztaltam, hogy kíváncsiak Magyarországra, nem írták le hazánkat a jelen csalódásai ellenére sem. Tudniuk kell, hogy amit ma Magyarországból látnak, azzal sokan és egyre többen nem tudnak azonosulni, és  hogy ők mindannyian készülnek az Orbán utáni életre.

Minden külföldi utam célja, hogy elhitessem: Magyarországnak nem az az igazi arca, amit a jelenlegi kormány láttat. Másra, többre, jobbra vagyunk képesek. Bizonyítani szeretném, hogy érdemes a magyarokban gondolkodni, lehet együttműködni velünk. Érdemes kivárni azt az egyre közeledő politikai változást, amely az Orbán-kormány végét hozza el.