MTI/mszp.hu
2012. április 17. 18:34

Magyarország ma már csak formálisan köztársaság

Az MSZP elnöke szerint Magyarország ma már csak formálisan köztársaság, tartalmilag önkényuralom, mert egyetlen párt, egyetlen ember kizárólagos akarata irányítja.

Mesterházy Attila erről a XIII. kerületben található Magyar Köztárság kövénél beszélt kedden Budapesten, annak elhelyezésének egy éves évfordulóján. A pártelnök a jelenlegi rendszert lopakodó diktatúrának nevezte, amely díszletté silányítja a demokratikus intézményeket.

A politikus emlékeztetett arra, pártja aznap állította fel a követ, amikor a Fidesz, "visszaélve kétharmados többségével, elhajította az ország korábbi alkotmányát" és a nemzetre kényszerítette egypárti alaptörvényét. Az elmúlt egy évben a hazai és nemzetközi kritikák ellenére kiépültek Orbán rendszerei - tette hozzá.

Megfélemlítik a közigazgatást, az Alkotmánybíróságot megfosztották jogköreitől, ellopták a nyugdíjvagyont, egyházakat töröltek el - sorolta a hatalom terjeszkedésének stációit, amelyeket egyben egy lopakodó diktatúra ismérveinek nevezett.

Mesterházy Attila szerint egy korlátot azonban még Orbán Viktor sem képes ledönteni, az európaiságot, ahol minden diktatúra ellen szövetségre léptek a nemzetek. Mint mondta, ez a szövetség mára minden korábbinál szélesebb és erősebb lett, célja pedig érvényt szerezni a demokráciának az egész kontinensen.

Ezeket rombolja Orbán Viktor - jegyezte meg, hozzátéve: eddig csak a szélsőjobboldal vállalta fel azt a politikát, hogy Európán kívül is van élet, de mára a miniszterelnök tettei is ezt sejtetik.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke azt hangsúlyozta: Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely jókra és rosszakra, helyesen és helytelenül gondolkodókra, Fidesz-szavazókra és ellenségekre osztja az embereket. Szerinte ez a kormány még abban sem bízik, hogy meg tudja győzni választóit céljai helyességéről.

Hiller István, a párt humánpolitikai kabinetvezetője kijelentette: 2014-ben nem 1989 harmadik magyar köztársaságát kell újraalakítani, hanem egy újat, a negyedik magyar köztársaságot kell együtt megalkotni.

Azt mondta, a negyedik magyar köztársaságban - ahol a köz választja elnökét - a demokratáknak újból szót kell érteniük egymással, legyenek akár konzervatívok, liberális demokraták vagy szociáldemokraták. Ahol a demokraták utálják egymást, ott a szélsőségesek nyerni fognak - jelentette ki.