mszp.hu | Belföld
2023. október 24. 11:32

Magyarország már csak jogilag tagja az uniónak

Magyarország már csak jogilag tagja az uniónak
Az izraeli háborúnak komoly nemzetközi következményei vannak, terrorfenyegetettség, valamint Magyarország helyzetének szempontjából is. Minden folyamat azt támasztja alá, hazánknak mindinkább a NATO és az EU teljes jogú tagjának és pártolójának kell lennie, azonban Orbán Viktor miniszterelnök cselekedetei éppen ezek ellenkezőjét érik el. Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke a pénteki Aktuál című műsorban fejtette ki véleményét a háborúról, a neonáci gyűlésről és a Biodómról is.

Az izraeli háború volt a műsor első témája, ezzel kapcsolatban Vajda Zoltán elmondta, az minden esetben tragédia, amikor ártatlan civilek vesztik életüket, azonban kiemelendő különbség, hogy míg a Hamász a palesztin emberek életét is feláldozza a konfliktus eszkalálása érdekében, addig ez az izraeli oldalon nincs így. A háború rettenetes következménye az is, hogy a világ bármely országában az izraeli vagy zsidó kötődésű emberek terrorcselekmény középpontjába kerülhetnek.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint Magyarország az Európai Uniónak már csak közjogi értelemben a tagja, hiszen nagyon sok döntésből már kihagyják hazánkat, valamint az uniós támogatások sem érkeznek már. Éppen ezért tartalmilag már kevésbé, inkább csak jogilag tagja az uniónak Magyarország. A NATO-tagság kapcsán pedig hasonló folyamatok mennek végbe, erre utal az is, hogy míg Orbán Viktor miniszterelnök Putyinnal tárgyalt, addig Budapesten összeültek a NATO-tagországok nagykövetei tárgyalni.

A műsorban szóba került, hogy Újpesten neonáci fesztivált akartak tartani, amit azonban a helyi polgármester megakadályozott. Vajda Zoltán szerint legfeljebb elvi szinten lehetne amellett érvelni, hogy egy liberális demokráciában, ahol működik a jogállamiság és a sajtószabadság, ott a szélsőséges nézeteket vallók is képviseltethetik magukat, ahogy a kommunisták, úgy a szélsőjobboldal is. A jelenlegi nemzetközi helyzetre tekintettel azonban náciknak nem szabad gyülekezni sehol az országban, nem csak Újpesten. Vajda Zoltán emlékeztetett, a szélsőjobboldali gyűlésről nem a titkosszolgálat, hanem oknyomozó újságírók adtak hírt, így amikor a kormány őket üldözi tevékenységük miatt, akkor érdemes ebbe is belegondolni, hogy ez a neonáci gyűlés is csak azért nem valósulhatott meg, mert vannak újságírók, akik ezt felderítették. A jelenlegi nemzetközi események pedig mindinkább azt támasztják alá, hogy Magyarországnak a világ legerősebb katonai szövetségének, a NATO-tagjának kell maradnia teljes mértékben, tette hozzá az MSZP politikusa.

A Biodóm fűtésének lekapcsolásával kapcsolatban a felelősség mindenképp azt terheli, aki építtette az épületet, ez pedig az állam volt, kiemelt állami beruházásként hozták létre. A kormány most bosszút akar állni a fővároson, hiszen a Biodóm építése még a fideszes Tarlós István főpolgármester hivatali idejében kezdődött meg, azonban időközben Karácsony Gergely leváltotta őt, így a kormány kész helyzet elé akarja állítani a jelenlegi ellenzéki városvezetést, foglalta össze a helyzetet Vajda Zoltán.

Kapcsolódó párttagok