Magyarország nem lehet az európai csúcstalálkozó vesztese

 „A most zajló európai csúcstalálkozón úgy kell tárgyalni a kormánynak, hogy ne Magyarország húzza a legrövidebbet a kohéziós államok közül” – kommentálta Herczog Edit a rendkívüli tanácsülés eseményeit.

A képviselő üdvözli, hogy a legfrissebb értesülések szerint a bizottsági ajánlásnál a Tanács kedvezőbb javaslatot tett a kohéziós és strukturális alapok, illetve az agrártámogatások mértékére, de nem képzelhető el tartós európai növekedés, ha mindezt a versenyképességi források rovására teremtik elő.

Herczog Edit, az S&D frakció alelnöke szerint a magyar tárgyalási célnak mindenképpen a Bizottsági javaslat felülírásának kell lennie, hiszen az eredeti, a hétéves büdzsé kötelezettségvállalásait 1047 milliárd euróban meghatározó tervezetnek hazánk volt az egyik legnagyobb vesztese. Az utolsó verzió szerint ugyanis az előző hét évhez képest takarékosabb büdzsé legnagyobb csökkenését, nagyjából 30%-nyit épp a Magyarországnak szánt kohéziós és agrárforrások terén tapasztalhattuk. Herczog a végeredmény szempontjából kedvezőbbnek tartotta volna Matolcsy György helyett a jóval nagyobb uniós tapasztalattal rendelkező Martonyi János kinevezését főtárgyalónak, mert úgy véli, hazánk vesszőfutásában jelentős szerepe van a gazdasági miniszter által képviselt különutas gazdaságpolitikának is. A képviselő így is bízik abban, hogy Orbán Viktornak és a delegációnak sikerül kilobbiznia a lehetséges maximumot az országnak a korábbinál további 100 milliárd euróval szűkített tanácsi javaslatból.

Herczog nem szeretné, ha a rendkívüli csúcstalálkozó az európai növekedés és foglalkoztatás szempontjából egy „hoztam is meg nem is” helyzettel zárulna. A képviselő szerint ugyanis örvendetes, ha sikerül megegyezésre jutni a közvetlen támogatási források mértékéről, de ezeket a forrásokat nem növelheti a Tanács a versenyképességi fejezetek terhére. „Nem tudok elképzelni egy olyan Európát, ahol a kutatás, az innováció, a kkv-támogatás, az Erasmus-program vagy az európai hálózatok összekapcsolása nem szerepel a prioritások között, hiszen akkor ne számítsunk növekedésre a következő időszakban” – fogalmazott.