mszp.hu | Belföld
2019. június 02. 12:16

Magyarország nem maradhat zöld-képviselet nélkül az EP-ben!

Olyan időt élünk, amikor az emberiség jövője – ha úgy tetszik: megmaradása - a környezeti fenntarthatóság és a klímavédelem prioritásként való kezelésén múlik.
Olyan időt élünk, amikor az Orbán Viktor vezette illiberális kormány elutasítja a klímapolitika területén kitűzött uniós célokat, csak hogy a német autóipari cégeknek kedvezzen. Olyan időt élünk, amikor a Fidesz vezetői már nem is tagadják, hogy számukra a gazdasági nyerészkedés fontosabb, mint a környezetvédelem.

Olyan időt élünk, amikor a Fidesz holdudvarának eszement véleményformálói már arról beszélnek: a klímaváltozással való riogatás valójában a „sorosista összeesküvés” hazugsága, csak hogy elfedjék vele a migráció problémáját.

Olyat időt élünk, amikor Magyarországon évente tizenhatezer ember hal meg a légszennyezéssel összefüggő megbetegedések miatt, de a Fidesz európai parlamenti képviselői nem szavazzák meg azt az állásfoglalást, amely megfékezné a légszennyezés súlyosbodását. És olyan időt élünk, amikor egy ilyen sorsfordító időszakban a magyar választók döntése értelmében sajnos nem lesz magyar tagja az Európai Parlament zöld frakciójának.

Kötelességemnek érzem, hogy az MSZP-Párbeszéd piros-zöld szövetségének egyetlen európai parlamenti képviselőjeként – az eddig vitt szakterületeim mellett - felvállaljam a környezeti fenntarthatóság ügyének aktív képviseletét is Brüsszelben.

A klímavédelem és a környezettudatosság elsődleges kell legyen a következő években, ebben pedig a szociáldemokrata frakció visszatérő tagjaként innovatív szereplő akarok lenni: ezért jelentkezem a környezetvédelemmel foglalkozó parlamenti szakbizottság egyik tagjának.

Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa az elmúlt években példamutató munkát végzett ezen a területen, politikusi és szakmai örökségének továbbvitele ezért nemcsak lehetőség, de kötelesség is.

Felhívtam és arra kértem Benedeket, hogy amennyiben jövőbeli munkája megengedi majd, úgy észrevételeivel segítse a munkámat. Magyarország nem maradhat zöld-képviselet nélkül az EP-ben, különösen nem akkor, amikor a Fidesz-kormány felelőtlenül kiárusítja környezetünket és jövőnket a nagytőkének.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáznegyvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő