mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. február 09. 15:38

Magyarország nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz-ukrán konfliktusban

Magyarország nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz-ukrán konfliktusban
Az ATV Start vendége volt Mesterházy Attila, a NATO parlamenti közgyűlés korábbi elnöke. A téma a napokban napvilágot látott hír, miszerint Gwendoline Delbos-Corfield azt mondta, hogy a magyar titkosszolgálatok szivárogtatnak Oroszországnak. Később helyesbítette kijelentését, azt mondta, arra szeretett volna rámutatni, hogy a magyar kormány miért nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz-ukrán konfliktusban.

Mesterházy Attila elmondta, először azt gondolta, félrefordítás történhetett, de aztán szembesült azzal, hogy komoly vádak lettek megfogalmazva, a későbbi pontosítás azonban a helyzet súlyosságából sokat elvesz. A politikus hozzátette, nem szabad „kémek rohangálására” gondolni, elfogadott, hogy van „érdeklődés” egyik ország felől a másik felé.

Mesterházy szerint az EP-képviselő kijelentésének még nagyobb súlyt adott, hogy korábban a magyar jogállamiságról is ő készített jelentést. A NATO parlamenti közgyűlés korábbi elnöke azt tanácsolta politikus társainak, hogy máskor „kicsit gondolkodjanak el, mielőtt beszélnek”, hiszen az ilyen kijelentések nagyon sok kárt tudnak okozni egy ország belpolitikájának.

Az MSZP politikusa kiemelte, a képviselő kijelentésével csupán támadási felületet biztosított, például a fideszes propagandagépezetnek is. Továbbá hozzátette, a „fideszes orgánumoknak” most alapul szolgál, hogy sok másik problémát is az EP-képviselőre kenjenek. Mesterházy kiemelte, ha valóban lett volna olyan szivárogtatás, amiról a képviselő beszélt, akkor annak már lett volna nyilvános következménye is.