2012. július 03. 15:23

Magyarország nemzeti érdeke a szorosabb európai integráció

Magyarországnak nemzeti érdeke az, hogy részese legyen az egyre mélyülő európai gazdasági, pénzügyi és politikai integrációnak. Nem tartozhatunk a perifériához, mert az gazdasági leszakadáshoz és politikai kirekesztődéshez vezetne - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, aki írásbeli hozzászólást nyújtott be a múlt heti uniós csúcstalálkozó eredményeiről rendezett kedd délelőtti plenáris vitához.

A szocialisták üdvözlik az uniós csúcson elhatározott döntéseket a bankunió létrehozásáról, a pénzügyi és politikai unió megteremtésének szándékáról és a növekedést, valamint a munkahelyteremtést szolgáló konkrét intézkedésekről - áll Göncz Kinga hozzászólásában. Az állam- és kormányfők végre tettrekészséget mutattak és határoztak egy sor régóta esedékes lépésről, amelyeket az Európai Parlament és különösen a szocialisták a válság kirobbanása óta sürgettek. Ezek közé tartozik annak az elismerése, hogy a kincstár rendbetételét növekedéspárti, a beruházásokat ösztönző gazdaságpolitikának kell kísérnie. Ugyancsak üdvözlendő, hogy jó néhány tagállam letette a voksát a pénzügyi tranzakciók európai szintű megadóztatása, és közvetve a gazdaság felpörgetését célzó befektetések serkentése mellett.

"Az eurózóna tagállamai által elhatározott szorosabb gazdasági, pénzügyi és politikai integráció nem vezethet az Európai Unió kettészakadásához, a reformokból nem hagyhatók ki a közös valutát még nem használó országok. Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy részese legyen az Uniót új alapokra helyező döntéshozatalnak" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

A szocialista képviselő szerint a közösségi intézményeknek nem csak az államháztartási hiány, hanem az úgynevezett demokratikus deficit alakulását is figyelemmel kellene kísérniük, és ha szükséges, beavatkozniuk. "Az állam- és kormányfők végre rászánták magukat a válságkezelésre. A közös valuta megőrzése mellett, legalább ilyen fontos az unió alapértékeinek a védelme. A szorosabb politikai integrációnak együtt kell járnia a közösségi intézmények hatáskörének a bővítésével nem csak gazdasági és pénzügyi téren, de a demokratikus intézmények működésének, az emberi jogok, a jogállamiság érvényesülésének a területén is. Az Európai Parlament, mint az Unió egyetlen közvetlenül választott intézménye, kihagyhatatlan ebből a folyamatból" - olvasható Göncz Kinga írásbeli felszólalásában.