Magyarország számára helyzeti előnyt teremt az orosz-európai energiapiaci közeledés

„Magyarország, különösen a hazai nukleáris beruházások lehetnek a nyertesei annak az elmúlt hetekben aláírt megállapodásnak, amely értelmében Oroszország és az EU 2050-re közelíti a két térség energiapiacát” – fogalmazott Herczog Edit, az „EU-orosz párbeszéd – Nukleáris szektor: verseny és együttműködés”  című magas rangú konferencián csütörtökön.

A többek között az energiaügyi biztost képviselő Peter Faross, illetve a Rosatom külkapcsolataiért felelős Kirill Komarov részvételével rendezett brüsszeli esemény célja az energiapiaci közeledés hatásainak, az ehhez kapcsolódó előttünk álló lépések áttekintése volt. Herczog Edit szerint a 2050-re tervezett piacnyitás – legyen ennek végső formája bármilyen mélységű is – elsősorban az energiaellátás biztonsága, illetve a végső fogyasztói árak terén jár majd kedvező feltételekkel Európa számára. A konkrét, az atomenergiához kapcsolódó beruházások piacát tekintve a képviselő azt emelte ki, hogy a szabványok közelítése javítja majd annak az esélyét, hogy kedvező ajánlat esetén orosz beszállítót is választhatnak az európai kivitelezők. Ez Magyarország tekintetében elsősorban azért fontos, mert egy esetleges bővítés során növeli az ország szabadságfokát a biztonsági, pénzügyi és szakmai szempontok alapján a legalkalmasabb beruházó megtalálására.
 
Herczog, az EU energia-külpolitikájáért felelős jelentéstevőjeként hozzátette, hogy kemény munka vár mind az uniós testületekre, mind a tagállamokra, ha a stratégiailag egyre lényegesebb energiapolitikát a szándékok szerint valóban a tagállami döntések szintje felé szeretné emelni. A cél az egységes energiapiac megteremtése, hiszen ez nemcsak a teljes gazdasági térség külső alkupozícióját javítja, de a fogyasztók érdeke is ezt kívánja meg. A képviselő szerint még ennél is rövidebb távú cél az energiaszektor átláthatóságának biztosítása, azaz annak az elérése, hogy az energiaszektort érintő, egyelőre a tagállamok szintjén születő döntések a teljes politikai nyilvánosság számára hozzáférhetőek és elszámoltathatóak legyenek.