mszp.hu | Belföld
2023. július 03. 19:10

Magyarországnak akkor van jövője, ha az állam biztosítja a diákok számára a korszerű tudáshoz való hozzáférés lehetőségét

Magyarországnak akkor van jövője, ha az állam biztosítja a diákok számára a korszerű tudáshoz való hozzáférés lehetőségét
„2024-ben sem kívánja a Fidesz megoldani az oktatás rendszerszintű problémáit. Nem kíván tudomást venni az egyre fokozódó pedagógus hiányról és a siralmas infrastrukturális állapotokról, nem kíván tudomást venni arról, hogy az állami kézben maradt egyetemek alulfinanszírozottsága mihez vezet, hogy az egyetemi oktatók bére már a diszkont boltok árufeltöltőinek bérével sem versenyképes. A Magyar Szocialista Párt számára ez elfogadhatatlan” – mondta Gurmai Zita, MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői parlamenti felszólalásában.

Az MSZP az emberek biztonságos megélhetése érdekében új költségvetési politikát, a kiadási oldal átalakítását is kezdeményezte, azonban sajnos a kormány ezt nem támogatta.

Magyarországnak akkor van jövője, akkor fejlődhet, ha az állami költségvetés biztosítja, hogy minden gyermek és fiatal korszerű tudásra tehessen szert, és ehhez az állam számukra esélyt teremt. Sajnálatos módon ma már minden századik középiskolás Ausztriában szeretne továbbtanulni.

Az MSZP azt javasolja, hogy kezdjék el megemelni a közkiadásokat az uniós átlag szintjére. Az a célunk, hogy oktatási közkiadások tekintetében hazánk az uniós országok felső egyharmadába tartozzon. A költségvetés legalább 6-6,5 százalékát kellene az oktatásra fordítani.

Az MSZP módosító javaslata 2024-re mintegy 40 százalékkal emelné az oktatásban dolgozó munkavállalók bérét. „A szükséges forrás a közmédia túlzott támogatásának lefaragásából, az MNB alapítványok megszüntetéséből bőven rendelkezésre áll, de megfontolásra érdemes lehet az oligarcha-adó bevezetése, a kormányzati propaganda visszafogása” – érvelt Gurmai Zita.

„Drasztikus az állami szerepvállalás csökkenése a jóléti kiadások terén” – emlékeztetett az MSZP frakcióvezető-helyettese. 2010-ben még a GDP 31,1 százaléka jutott jóléti kiadásokra, 2024-ben ez már csak 23,2 százalék lesz. A családtámogatások terén, az alanyi jogon járó juttatások továbbra sem változnak majd. 15 éve nem változott a családi pótlék, a gyes, a gyet összege.

„Egy válságban a szociális hálón erősíteni kell” – mondta Gurmai Zita. Az MSZP ezért olyan javaslatcsomagot dolgozott ki, amely érdemi megoldást jelentene a jelenleg kialakult helyzetre.

Kapcsolódó párttagok