mszp.hu | Belföld
2020. július 09. 17:08

Magyarországnak is igazságosan kell elköltenie az uniós támogatást

Magyarországnak is igazságosan kell elköltenie az uniós támogatást
Az MSZP szerint Magyarországnak szüksége van a járványhelyzetben az Európai Uniótól érkező, vissza nem térítendő támogatásra, ám azt hazánkban is épp úgy kell elosztani, ahogyan azt a kormány az uniótól várja - mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján a szocialista párt frakcióvezető-helyettese.

Harangozó Tamás a Kormányinfón elhangzottakra reagálva közölte: az Országgyűlés jövő heti rendkívüli ülésén pártja módosító javaslatot terjeszt majd be a Next Generation nevű, 750 milliárd eurós keretösszegű uniós programhoz kapcsolódó kormányzati előterjesztéshez.

Ennek célja, hogy a magyar kormányra pont ugyanazok a feltételek vonatkozzanak a 2022-ig elköltendő mintegy háromezer milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrás felhasználásával kapcsolatban, mint amit a magyar kormány támaszt az unióval szemben. Vagyis igazságosan, nem a gazdagoknak kedvezve és politikamentesen kell elosztani azt.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott: "ámulatba ejtő" volt hallgatni ezen feltételeket egy olyan kormány tagjától, amely szinte minden intézkedésével tudatosan a gazdagoknak kedvez és amely "tíz éve pénzszivattyút működtet" a neki kedvező oligarchák számára.

Hozzátette: a forrást lakásfelújításra, hőszigetelésre kellene fordítani.

A politikus a Kaleta-ügyről szólva közölte: kezdeményezik a büntetési tétel szigorítását, de akkor is súlyosabb büntetést vetnének ki, ha a közerkölccsel szembemenő cselekedetet hivatalos személy követi el. Emellett nyilvános lista létrehozását is kezdeményezik a hasonló bűncselekmények elkövetőiről.

Megjegyezte: a Fidesz európai parlamenti képviselői nem támogatták az EP-ben a gyermekek jogainak védelmét megerősítő kezdeményezést.

Közölte még: ellenzéki képviselőkkel közösen az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását kezdeményezik hétfőre, hogy mind a honvédelmi, mind a belügyminisztert, mind a katasztrófavédelem vezetőjét megkérdezzék a vértesszőlősi "mentési tragédia" során történtekről.

A politikus sorolta még azokat a témákat, amelyekkel szerinte a kormánynak foglalkoznia kellett volna, például az egészségügy megújításáról szóló programmal vagy az "elszabaduló inflációval". Arra is választ várt: mi lesz azokkal, akik már több mint három hónapja veszítették el állásukat.

Kapcsolódó párttagok