Magyarországnak szüksége van az uniós helyreállítási alapra!

Magyarországnak szüksége van az uniós helyreállítási alapra!
Orbán egy csomó pénztől fosztja meg a magyar családokat és vállalkozásokat, amikor a jogállamiság miatti vétójával lemond az uniós segélyalapról – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Erről szokta azt mondani, hogy (…) erre Magyarországnak semmi szüksége nincsen. (…) De bizony van!” a kormányváltó szövetség pártjainak álláspontja szerint, mint azt hétfőn együtt közölték sajtótájékoztatón.
„Ez a magyar vállalkozásoknak kellene, a magyar embereknek kellene munkahely-teremtésre, munkahely-védelemre. Erről mond le Orbán Viktor” – mondta Tóth.

Ennek oka pedig nyilván az, hogy – mivel az uniós kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kötik – nem akarja kitenni magát és rendszerét olyan kérdéseknek, hogy mi van a szólásszabadsággal, a médiaszabadsággal, a bíróságok függetlenségével, a korrupcióval? – indokolta.

Orbán vétóját „nagyon nehéz másképp értelmezni”, mint hogy „nem szeretném, hogyha az európai uniós pénzelosztásba beleszólnának, mert így nem lehetne hazavinni ezt a pénzt, vagy éppen a barátokat”, családtagokat támogatni belőle – mondta.

„Ez önmagában, azt gondolom, hogy egy szégyen, és szégyenkeznünk kell emiatt”, mint ahogy azért is, hogy „Deutsch Tamás gestapózik, Demeter Szilárd gázkamrázva nácizik, Szájer József (…) ott maga ez az (…) álszent, álkeresztény fideszes politika ereszkedett le azon a bizonyos ereszen, droggal teli hátizsákkal.”

Kiemelte: bár Orbán elutasítja a helyreállítási alapnak nemcsak a hitel-, hanem a vissza nem térítendő támogatás-részét is, ugyanakkor fölvett közel ezer milliárd forintnyi hitelt, amivel a magyar embereket eladósítja.

Azt valószínűsítette: Orbán ezzel a hitellel el fogja indítani az európai uniós pályázati projekteket anélkül, hogy meglenne rájuk az uniós támogatás, költségvetési átcsoportosítások útján, és „azzal kalkulál, hogy előbb-utóbb majd úgyis valahol (…) félúton meg fognak egyezni” a hétéves uniós költségvetésről is.

Kérdésre a kormány járványkezeléséről azt mondta: a kormány „teszetoszaságot és tehetetlenséget” mutat; „egészen elképesztő” és „teljesen érthetetlen”, hogy teljesen kézenfekvő lépéseket sem tesz meg.
Az egyik ilyen a tömeges tesztelés, amit az MSZP hónapok óta szorgalmaz, mert azzal ki lehetne szűrni a tünetmentes fertőzötteket is, akik így nem járnának munkába, boltokba vagy bevásárlóközpontokba.
A másik a 100%-os táppénz, amit a szakszervezetek és az MSZP is követel.

„Teljesen érthetetlen, hogy ezt miért nem lépik meg legalább ebben az átmeneti időszakban” – mondta Tóth.

Ki is fejtette: most az a szabály, hogy aki igazoltan megfertőződött a Covid-19 vírussal, automatikusan táppénzre jogosult, de az csak a fizetésének a 60%-a.

Nálunk nem mernek elmenni a pedagógusok meg a közigazgatásban dolgozók tesztelni, „mert abban a pillanatban, hogy pozitívnak minősítik őket, abban a pillanatban elvesztik a jövedelmük 40%-át” – mutatott rá.
A pedagógusoknak 100% táppénzt ígértek, de nem kapják meg, mert „hogyan lehet bizonyítani, hogy valaki a munkahelyén kapta el?” – kérdezte a társelnök.

Elmondta: most, hogy a közigazgatásban is megkezdődik a tesztelés, a szakszervezet 20-30%-os részvételre számít, mert az emberek nem mernek elmenni tesztelni: nem akarnak táppénzre menni.

Kérdésre elmondta azt is: amikor a Parlamentben rákérdeznek a szocialista képviselők, miért nem tesz meg bizonyos konkrét lépéseket a kormány a járvány fékezésére, semmilyen konkrét választ nem kapnak. „Azt a választ kapom, hogy Soros, azt, hogy migráció, baloldal, kommunisták, s a többi, s a többi” - mondta.

A kormánypárti képviselők el sem mentek arra a bizottsági ülésre, ahol erről lehetett volna beszélni – fűzte hozzá.

 

Kapcsolódó párttagok