mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2017. február 09. 16:09

Magyarországon a lakosság kilencven százaléka nem kap megfelelő minőségű orvosi ellátást

Magyarországon a lakosság kilencven százaléka nem kap megfelelő minőségű orvosi ellátást
A magyar egészségügy helyzetéről és az európai intézmények szerepéről egyeztetett Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa csütörtökön, a Képviselői Irodaházban. A találkozón részt vett Ujhelyi István EP-képviselő, az MSZP alelnöke és Komáromi Zoltán egészségügyi szakpolitikus is.

A tanácskozás annak a korábbi találkozónak a folytatása volt, amelyre Molnár Gyula szeptemberi, brüsszeli látogatásakor került sor a pártelnök és az uniós biztos között. Az MSZP vezetője az egyeztetésen világossá tette, hogy a szocialisták elkötelezettek Magyarország uniós tagsága és egy erős, együttműködő Európai Unió mellett. Ugyanakkor az intézményi működés konstruktív átalakítását is szükségesnek tartják, ezért készült egy, az európai közösséget átalakító reformjavaslat.

A tanácskozáson Komáromi Zoltán többek között arról beszélt, hogy a magyar egészségügy helyzetét jelenleg nagyban befolyásolja a pénzügyi és koncepcionális hiány. Magyarország a visegrádi országok átlagának alig nyolcvan százalékát fordítja csak egészségügyi kiadásokra, a magyar emberek pedig közel kétszer annyit költenek magánorvosi szolgáltatásokra, mint a V4 országaiban élők. Komáromi Zoltán világossá tette az uniós biztos számára, hogy Magyarországon a lakosság kilencven százaléka nem kap megfelelő minőségű orvosi ellátást.

A tanácskozáson kiemelten foglalkoztak az orvoselvándorlás okozta krízis következményeivel is; az elmúlt években több mint nyolcezer orvos hagyta el Magyarországot, amely már veszélyezteti a tisztes egészségügyi ellátás garantálását. A kivándorlás kárainak enyhítése továbbra is az MSZP kiemelt céljai között szerepel. Molnár Gyula pártelnök a következő napokban Angliában élő és dolgozó egészségügyi szakemberekkel fog egyeztetni a párt európai parlamenti politikusával, a kivándorlás ügyét évek óta képviselő Ujhelyi Istvánnal.

Kapcsolódó párttagok