mszp.hu | Belföld
2020. április 10. 12:23

Magyarországon a legkisebb a mentőcsomag és a legkevesebb a teszt – így az érettségiről is nehezebb dönteni

Magyarországon a legkisebb a mentőcsomag és a legkevesebb a teszt – így az érettségiről is nehezebb dönteni
Európában a magyarországi a legkisebb mentőcsomag és itt a legkisebb a koronavírus-tesztelések száma is – mutatott rá Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke, hozzátéve: ezért nehéz megmondani, szakmailag hogyan a legjobb lebonyolítani az érettségi vizsgákat.

„Az az igazság, hogy nem merek felelősen, országgyűlési képviselőként mondani semmit, mert nincs a birtokomban ellenzéki képviselőként annyi információ, mint a kormánynak. (…) Pont ez a hiba. (…) Ezerszer elmondtuk, hogy kellene tesztelés. Mert akkor tudnánk megmondani, hogy mekkora a kockázat ma Magyarországon. (…) Nem tudjuk, hogy ma pontosan hányan betegek, mennyi embert kellett volna izolálni, hogy ne fertőzze körbe a környezetét meg a fél országot” – mondta Kunhalmi az ATV Start című műsorában pénteken.

Hozzátette: a kormány nagyon nehéz helyzetbe sodorta önmagát is ezzel, és ezért nagyon nehéz szakmailag is megmondani, melyik az érettségi lebonyolításának a legjobb módja.

Hangsúlyozta: a Magyar Szocialista Pártnak „és minden épeszű embernek az emberi élet védelme a legfontosabb”, ezért üdvözölte, hogy a kormány elfogadta az MSZP-nek azt a javaslatát, hogy az érettségiket ne a hagyományos rendben tartsák meg.

Elmondta viszont: azt a döntést, hogy vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli vizsga legyen, már meg kellett volna hoznia a kormánynak, hiszen ez „rettentő sok” embert érint. Eddig csak az operatív törzs javaslata ismert,  kormánydöntés szerdán várható.

Az MSZP azt javasolja, hogy vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli vizsga legyen, és nem zárkózik el a jegy megajánlásától sem, ha a járványhelyzet súlyosbodna, és a kiscsoportos együttlét is meg kell hogy szűnjön.

Leszögezte: az idei érettséginek elismertnek kell lennie, és egyenragúnak az előző évek érettségi vizsgáival.

Azt mondta: az MSZP bármelyik javaslatát fogadja el a kormány, kell hogy legyen olyan logisztikai szervezőképessége az önkormányzatokkal együtt és segítségül híva „mindenki mást”, hogy felelősségtejesen lebonyolítsa a vizsgákat.

„Ahogy mondta Orbán, egy hadsereg áll rendelkezésre. Hát most kell bevetni őket” – mondta.

Az MSZP azt javasolja, hogy írásbeli vizsga esetén – az operatív törzs 10 emberre vonatkozó javaslatával ellentétben – legfeljebb 5 ember lehessen egy teremben, plusz a felügyelő tanár, mindenki használjon védőfelszerelést: maszkot és kesztyűt, és minden osztályban legyen fertőtlenítőfolyadék.

Az 50 év fölötti beteg, vagy krónikus betegséggel küzdő pedagógusokat hagyják ki a munkából, ne kockáztassanak.

Azt mondta: így a kormánynak több mint 70 000 embert kell egy pár óra alatt vagy egy-két nap alatt megmozdítani. Tavaly 111 100 fő 1 158 helyszínen tett vizsgát, tehát durván 100 fő jutott egy helyszínre; Kunhalmi úgy számolt, hogy idén az 5 fő betartásához vagy a helyszínek számát, vagy az írásbelik időtartamát meg kell duplázni.

A szóbeli vizsga „egy fokkal talán biztonságosabb” lenne: egyik teremben ülne a diák egy számítógép előtt egy felügyelő tanárral, a másik teremben a vizsgabizottság, és interneten folyna a vizsga ütemezett beosztásban, elnyújtva.

Matematikából nem lehetne csak szóbelit tenni, ezért ha a csak szóbeli érettségik mellett döntene a kormány, a matematika lenne az egyetlen tantárgy, ahol az MSZP inkább a jegymegajánlást támogatná, azzal, hogy a szaktanárnak csak felfelé legyen kerekítési lehetősége.
 

Kapcsolódó párttagok