Magyarországon a szélsőjobb uszítása az igazi biztonsági kockázat

Nem tűrhetjük, hogy embertársainkat folyamatos szóbeli és fizikai támadások érjék azért, mert más fajhoz, etnikumhoz, vallási csoporthoz tartoznak, vagy más a szexuális irányultságuk - fejtette ki Göncz Kinga a gyűlölet-bűncselekményekről készült európai jelentések parlamenti bemutatóját követően Brüsszelben.

A szocialista EP-képviselő hangsúlyozta: ha a politikai erők nem szállnak szembe következetesen az előítéletekkel, akkor a jövőben gyakrabban leszünk fültanúi olyan, nyilas időket idéző kijelentéseknek, mint amilyen a minap a magyar Országgyűlésben elhangzott.

Aggasztónak nevezi az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége a gyűlölet-bűncselekmények számát az EU-ban. A jelenségről készített két jelentést - amelyek egyrészt összehasonlító elemzést tartalmaznak az uniós tagállamokban alkalmazott, ilyen bűncselekményekkel foglalkozó hivatalos adatgyűjtésről, illetve adatokat közölnek a válaszadók áldozattá válással kapcsolatos tapasztalatairól - csütörtökön meghallgatáson mutatta be az ügynökség Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

"A rasszista, idegengyűlölő, antiszemita megnyilvánulások aggasztóan jelen vannak a mindennapjainkban. Nem tűrhetjük, hogy embertársainkat folyamatos szóbeli és fizikai támadások érjék azért, mert más fajhoz, etnikumhoz, vallási csoporthoz tartoznak, vagy más a szexuális irányultságuk. Ha a politikai erőkben hiányzik az egyértelmű politikai akarat arra, hogy hathatósan szembeszálljanak az egyes csoportokkal szemben elterjedt előítéletekkel, akkor a jövőben még gyakrabban leszünk fültanúi olyan gyalázatos, a nyilas időket idéző kijelentéseknek, mint amilyen a minap a magyar Országgyűlésben elhangzott. Magyarországon az igazi biztonsági kockázat a szélsőjobboldal akadálytalan, folyamatos uszítása, egyenruhás masírozása a romák, a zsidók, a kisebbséghez tartozók megfélemlítésére" - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő.

"Nem elégséges megkésett és ismétlődő szövegű nyilatkozatokban elítélni a szélsőséges megnyilvánulásokat és a gyűlöletkeltést. A magyar kormánytól elvárjuk, hogy hozzon határozott intézkedéseket az ilyen jelenségekkel szemben. A nyíltan vagy burkoltan antiszemita szerzők műveinek beillesztése a hivatalos iskolai tantervbe, zsidóellenes nézeteket hangoztató történelmi személyiségek piedesztálra állítása, látványos újratemetés szervezése állami segédlettel - mi ez, ha nem a jelenlegi hatalom összekacsintása a zsidózó szélsőjobbal?" - fejtette ki Göncz Kinga.

"Sajnálatos, hogy a gyűlöletből táplálkozó bűncselekményekről mennyire hiányos jó néhány tagállam adatszolgáltatása, köztük Magyarországé. Ennek ellenére a jelentésekből világosan látszik, hogy a romák a gyűlöletbeszéd és - bűncselekmények első számú célpontjai jó néhány új tagállamban. Támogatom az Alapjogi Ügynökség javaslatát, amely kötelezővé tenné az ilyen jelenségekkel kapcsolatos adatgyűjtést. Ugyancsak fontosnak tartom a rendőrök, ügyészek képzését annak érdekében, hogy alkalmassá váljanak a gyűlöletből táplálkozó bűncselekmények azonosítására és feltárására" - hangoztatta a meghallgatást követően a szocialista EP-képviselő.