2012. január 04. 15:05

Magyarországon aggódnak az anyagi biztonságuk miatt a legjobban az EU-ban

“Magyarországon egyike azoknak a tagállamoknak, ahol a lakosság a legsötétebbnek látja országa gazdasági helyzetét és annak kilátásait” - hívta fel a figyelmet dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a 2011. őszi Standard Eurobarometer felmérés eredményeit értékelve.

Az Európai Bizottság által közzétett felmérés szerint a magyarok mindössze 8 százaléka gondolja úgy, hogy az ország gazdasági helyzete jó: ez a 6. legalacsonyabb érték a 27 uniós tagország között. Saját anyagi helyzetét értékelve a magyar megkérdezetteknek csak 24 százaléka minősítette azt jónak, miközben az európai átlagérték 61 százalék volt. “Ennél egy tagállamban sem értékelték rosszabbra a megkérdezettek saját anyagi helyzetüket” - utalt az európai parlamenti képviselő a tagállamok közhangulata közötti számottevő különbségekre.

“Bíztatónak tartom ugyanakkor, hogy a közvélemény továbbra is megoldást elsősorban az Európai Uniótól várja, azonban ez - különösen ebben a rendkívüli időszakban - még nagyobb felelősséget ró a tagállami kormányokra és az európai parlamenti frakciókra egyaránt” - mondta Gurmai Zita. A felmérés szerint az európai polgárok a válság megoldásának részeként tekintenek az EU-ra, és továbbra is úgy vélik, hogy a gazdasági válság hatásainak kezelésében az Európai Unió a leghatékonyabb szereplő, megelőzve a nemzeti kormányokat is.