mszp.hu | Belföld
2020. január 05. 00:17

Magyarországon már nincs jogbiztonság!

Magyarországon már nincs jogbiztonság!
Magyarországon már nincs jogbiztonság: a Fidesz úgy alakította át a bírói rendszert, hogy kikényszerítheti a neki kedvező döntéseket, s a ma független Kúriát akár fél év alatt fideszes bírákkal töltheti föl – monda Harangozó Tamás, az MSZP politikusa az ATV-ben.

A decemberben a parlamenten átnyomott törvények között volt egy a bírák fizetésemeléséről, amiben „megbújva” két „egészen hajmeresztő” dolog is szerepel – mondta Harangozó az Egyenes beszéd csütörtöki adásában.

Egyrészt majdhogynem a precedensjogot vezeti be, mivel eztán minden – eddig független - bíróságnak a Legfelsőbb Bíróság szerepét betöltő Kúria állásfoglalásai szerint kell döntenie. Ha nem így tesz, a döntése megtámadható – s a Kúriánál köt ki, amely várhatóan nem fog a saját korábbi állásfoglalása ellen dönteni.
 
Másrészt egy „UFO-jelenséget” foglalt a törvénybe: a Parlament kétharmados többségével megszavazott alkotmánybírák 15 napon belül úgy dönthetnek, nem alkotmánybírók, hanem inkább a Kúria bírái lesznek. Így bármiféle bírói szakvizsga vagy gyakorlat nélkül lehet valaki bíró a Kúrián, ha egy politikai döntéssel alkotmánybíróvá választja a kormánytöbbség.
 
Harangozó fölhívta a figyelmet: „van ilyen az Alkotmánybíróságban nem is egy”, Fideszhez közelálló jogász vagy korábbi fideszes országgyűlési képviselő, aki bíró soha nem volt.
 
A Fidesz által kitalált megoldás „olyan fideszes, tudja: nem buta, csak gazember-típusú” – mondta Harangozó.
 
Korábban a Fidesz a közigazgatási különbíráskodás felállításával próbálkozott, aminek érdekében alkotmányt is módosított, majd a nagy nemzetközi visszhang és az ellenzék és a bírák kemény támadásai miatt látszólag visszavonulót fújt.
 
A közigazgatási különbíróságokban az állampolgár és az állam közti jogvitákban lettek volna fideszes kinevezettek a bírák, például az adóhatósággal való vitákban és az összes, választási eljárással kapcsolatos kérdésben.
 
A jelenlegi helyzet viszont ennél is rosszabb, mert „így viszont a Kúrián keresztül a polgári, a büntető- és a közigazgatási ügyekbe is ugyanúgy bele tudnak rondítani” – mutatott rá a frakcióvezető-helyettes.
 
„Egészen hajmeresztő a dolog” – nyomatékosította.
 
Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy most ötletet adott a Fidesznek, pedig nem is tervezett ilyet, azt válaszolta: „Ilyen törvényt véletlenül nem lehet írni. (…) Ez egy rendszer.”

Kapcsolódó párttagok