mszp.hu | Alkotmánybíróság népszavazás | Alkotmány
2015. szeptember 24. 17:24

Magyarországon megszűnt a népszavazás intézménye

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem népszavazási konferenciáján csak a lényegről nem esett szó: arról, hogy a Fidesz-kormány felszámolta a népszavazás intézményét Magyarországon.

A konferencia előadóinak névsora jól tükrözte, hogy ezzel a szervezők is tisztában voltak: kínosan ügyeltek arra, hogy komoly kritikát megfogalmazó előadás ne hangozhasson el. A totális államok tudományos életére jellemző, hogy egy állami egyetem egyetlen, a hatalomtól független előadót sem enged szóhoz jutni egy általa szervezett nyilvános konferencián.

A népszavazás intézményének kiüresítéséhez a jogi szabályozás mellett a fideszes tagokkal feltöltött választási bizottság, és újabban a szintén kormánypárti többségű Alkotmánybíróság is asszisztál. Mondvacsinált indokokkal utasították el a vasárnapi zárva tartásról és a férfi 40+-ról szóló kezdeményezést is.

Arcpirító, amikor az a Patyi András beszél arról, „jogi szempontból könnyű népszavazást indítani”, aki a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként maga is komolyan hozzájárul ahhoz, hogy minden kezdeményezés a lehető leghamarabb elbukjon.

Ma szinte lehetetlen Magyarországon érvényes és eredményes népszavazást tartani. A véleménynyilvánító népszavazást és a népi kezdeményezést kihagyták az Alaptörvényből, az ügydöntő népszavazás lehetőségét pedig minden eszközzel gátolják. Ha a jelenlegi szabályozás lett volna érvényben a rendszerváltás óta, akkor az elmúlt több mint 25 évben csak két sikeres népszavazásra kerülhetett volna sor, és ma sem az Európai Uniónak, sem a NATO-nak nem lennénk a tagjai.

MSZP