mszp.hu | Belföld
2022. január 25. 11:37

Magyarországon tovább romlott a korrupciós helyzet – korrupció terén a Fidesz előre megy, nem hátra

Magyarországon tovább romlott a korrupciós helyzet – korrupció terén a Fidesz előre megy, nem hátra
A Transparency International jelentése szerint sohasem látott mélypontra zuhant hazánk korrupciós értékelése az Orbán-kormány miatt, így Magyarország a második legkorruptabb állam az Európai Unióban.

Azt pedig jól mutatja, hogy mennyire része a korrupció a NER-nek, hogy a miniszterelnököt az sem zavarja, hogy 3 korrupcióval lebukott fideszes képviselő biztosítja számára a kétharmadot.

Ez a jelentés is azt erősíti meg, hogy a Fidesz-rezsim a járványhelyzetet kihasználva újabb lendülettel folytatja a demokrácia és a jogállam leépítését ahelyett, hogy a vírus elleni harcra és az emberek megélhetésének biztosítására koncentrálna. Az irányított közbeszerzések, az uniós pénzek átláthatatlan felhasználása és az önkormányzatok hatáskörének csorbítása is bizonyítja, hogy a fideszes rezsim a saját hatalmának bebetonozásával van elfoglalva a járványkezelés helyett.

A Fidesz eleve azért hozta létre az illiberális államot, hogy Magyarország határain belül szabadon lophasson. Ezért fideszes a legfőbb ügyész, ezért fideszes az Alkotmánybíróság, ezért fideszes mindenki, aki ellenőrizhetné a kormányt. Orbánék éppen ezért akarják elkerülni, hogy számonkérhessék rajtuk a jogállamiságot, mert azzal veszélyeztetnék a lopásra épülő hatalmukat.

Újból és újból bebizonyosodik, hogy az, ami ma van Magyarországon, csak formájában köztársaság, valójában önkényuralom, amit fel kell számolnunk. Nincs demokrácia ott, ahol a törvényeknek az a célja, hogy a hatalom érdekeit védje, ahol azért hoznak törvényeket, hogy azzal saját lopásaikat, visszaéléseiket, bűneiket legalizálják. Nincs jogállam ott, ahol a rendszer egyik jellemzője az elszámoltathatóság szinte teljes hiánya, hiszen az ellenőrzést garantáló fékek és ellensúlyok már nem, vagy csak alig érvényesülnek.

Az MSZP elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a Fidesz korrupt, egy szűk elit érdekeit szolgáló rendszere helyett egy demokratikus, szociális és igazságos Magyarországot hozzon létre.

MSZP