2011. január 19. 20:05

Magyarországot szeretik, a magyar kormányt nem mindenki

Példa nélküli, hogy a soros elnökséget adó ország bemutatkozását kísérő parlamenti vita egy súlyos aggályokat fölvető médiatörvényről szóljon - vélekedett Göncz Kinga a magyar elnökségi programról folytatott európai parlamenti vitához benyújtott írásos hozzászólásában. A szocialista EP-képviselő hangsúlyozta: Orbán Viktor állításával szemben nem Magyarországot, és a magyar népet, hanem a kétharmados többségével visszaélő magyar kormányt bírálták a képviselők.

Senki sem tagadja, hogy Magyarország soros elnöksége viharos kezdetet vett. Reméltem, hogy a magyar kormányfő meggyőző strasbourgi bemutatkozása el fogja oszlatni az aggodalmakat. Sajnálom, hogy nem így történt - fejtette ki Göncz Kinga arra utalva, hogy Orbán Viktor nem konszenzuskereső, kompromisszumépítő európai politikusként mutatkozott be az Európai Parlament frakciói előtt, hanem populista, nacionalista húrokat pengető "harcosként", aki a "magyar népet védelmezi" a "támadásokkal" szemben. Azonban sem a magyar népet, sem a magyar kormányt nem sértegették a képviselőtestületben, annál több bírálat hangzott el a Fidesz aggályokat keltő lépései, köztük a médiatörvénnyel szemben. Sértő hangot inkább az euroszkeptikusok és a szélsőjobb hozzászólói ütöttek meg, akik feltűnő egyetértésben szidalmazták a magyar kormány kritikusait - vélekedett Göncz Kinga. "Téved a magyar kormányfő, ha azt gondolja, hogy a kétharmados többségével van a baj. A baj azzal van, hogy nem látja be: az igazság nem mindig a többség oldalán áll, ahogyan az egyik hozzászóló fogalmazott".

"Sajnálom, hogy a becsvágyó magyar elnökségi program végrehajtását veszélybe sodorhatják a kormány jogállamot támadó lépései, amelyek Európa szerte felháborodást váltanak ki. Hogy a viharos kezdetnek milyen folytatása lesz, az - Orbán Viktor figyelmeztetésével szemben - nem az Európai Parlamenten fog múlni, hanem azon, hogy a Fidesz és vezetője kész és képes lesz-e az európai értékeket tiszteletben tartó politizálásra odahaza és az európai színtéren egyaránt. A miniszterelnöknek ugyanis nem lehet két kalapja - egy hazai használatra szánt kormányfői, és egy Európában viselt soros elnöki - hanem csak egyetlenegy: a közösen vallott elveket és értékeket mindenütt egyaránt szem előtt tartó politikusé".