Stop
2012. augusztus 15. 09:35

Majd a tanár megoldja? Akarat még akadna, de tornaterem, az nincs elég

A kormány döntésének köszönhetően idén szeptembertől kötelező minden nap testnevelés órát tartani az iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamán.

Ezt követően felmenő rendszerben bővítik majd a résztvevők körét. Ezúttal nem az orosztanárokat képzik majd át, hanem a történelemtanárt testnevelés szakossá?

Az iskolák jó része egyáltalán nincs felkészülve erre a lépésre. Ha csak egy-egy évfolyamon két osztály van, az naponta plusz 6 testnevelés órát jelent. Persze ott van még az iskolaudvar, de mi lesz esőben vagy olyan hidegben, mint idén februárban is volt? Lesz elegendő testneveléstanár az iskolákban vagy majd átképzik a többi tanárt?

A kormány.hu egy uniós felmérésre hivatkozik, amely "arról számol be, hogy hazánk tagja az EU négy legkevesebbet sportoló nemzetének, valamint a fiataloknak csak 38%-a végez rendszeres testmozgást. Az intézkedésnek nem titkolt célja, hogy már fiatal korban sikerüljön jó irányba formálni a gyerekek sporthoz és egészséghez való viszonyát, így jóval nagyobb eséllyel lesznek ezek az emberek felnőttkorukban is egészségesek. Emellett fontos, hogy a mindennapos testnevelés által nő az esélyegyenlőség a sportolási lehetőséghez való hozzáférésben, a rendszeres testmozgás minden gyerek számára elérhetővé válik társadalmi és szociális helyzettől függetlenül."

Kunhalmi Ágnes a szocialisták elnökségi tagja szerint ez mind nagyon szép és jó, de az intézkedés nem éri el a célját, ha nincsenek meg a feltételek. - Nem az egészséges életmódra való nevelés ellen vagyunk, de nagyon sok iskolában nincsenek meg sem a tornatermi feltételek, sem pedig a megfelelő számú testnevelő tanár. Így aztán el sem tudom képzelni, miként fog ez megvalósulni. Amikor azt firtattuk, hogy mi lesz azokban az iskolákban, ahol nincs tornaterem, azt a választ kaptuk az oktatási államtitkárságtól, hogy eddig is megoldották valahogy a testnevelés órákat, majd megoldják a mindennapos testnevelést is. Fokozatosan kellett volna ezt bevezetni, először felmérni az iskolák felkészültségét, és persze forrást teremteni rá. Ne stadiont építsenek, hanem tornatermeket!- szögezte le Kunhalmi Ágnes.

Az ajánlás szerint heti 3 órát tanóra keretében, kettőt pedig diáksportkörökön, szakosztályokban teljesíthetnek a diákok. Jobbak a lehetőségek a nagyvárosokban, Csongrád megyében például öt nagyvárosban már évek óta bevezették a mindennapos testnevelést főként úszás-és korcsolyaoktatás keretében.

- Ott, ahol eddig sem volt tornaterem, a pedagógusok kreativitásán múlik, hogyan mozgatják meg minden nap a nebulókat, hiszen a mindennapos mozgás eddig is része volt a gyerekek iskolai életének- mondta el a STOPnak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Az elnök asszony szerint a problémát az okozza, hogy nem gondolták át a rendelkezésre álló feltételeket, kezdve onnan, hogy vannak olyan iskolák, ahol nincsenek tornatermek.

- A korszerű tornatermekkel felszerelt iskolákban pedig az alsó tagozatosok most is alig-alig jutnak be. A régi közoktatási törvény heti 3 óra kötelező testnevelés óráról rendelkezett és előírta a mindennapos testmozgást, most viszont ezt a plusz két órát tanóraként kell kezelni. A helyi tantervekbe át kell vezetni ezt a módosítást, és az önkormányzati képviselő-testületeknek jóvá kell hagyni, ez pedig még nem történt meg - sorolja Gallóné. Így az egész törvényalkotás abszurd, hiszen sem a hivatalos programmódosítások nem történtek meg, sem pedig a feltételek biztosítása. Az alsó tagozatban nem okozhat problémát a testnevelés tárgy oktatása, mert a tanítók megfelelő felkészítést és oklevelet kaptak arról, hogy testnevelés órát tarthatnak. A pedagógusok kreativitásán múlik, hogyan oldják meg ezt a helyzetet, különösen akkor, amikor az időjárás miatt az udvar sem vehető igénybe - mondta az elnök asszony.

Szerző: -vp-

http://www.stop.hu/belfold/majd-a-tanar-megoldja-akarat-meg-akadna-de-tornaterem-az-nincs-eleg/1074172/