mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 13. 12:22

Majd’ évtizedes csúcson a drágulás: az MSZP ismét javasolja az élelmiszerek ÁFA-kulcsának csökkentését

Majd’ évtizedes csúcson a drágulás: az MSZP ismét javasolja az élelmiszerek ÁFA-kulcsának csökkentését
Nagyon sok magyarnak okozott szomorúságot nyáron az új (akkor 400 forintos) kenyér ünnepe, tavasszal viszont eljöhet a korszakváltás.

A fideszes inflációgerjesztő kormányzás következménye, hogy 500 forint fölé tart nem csak az üzemanyag, de a már lassan kenyér ára is. Az MSZP a közös alapprogramban fenntartja az élelmiszerek ÁFA-csökkentését – jelentette ki szerdai online sajtótájékoztatóján Varga László, az MSZP miskolci országgyűlési képviselője.

„Kilenc éve nem volt olyan magas az infláció, mint most! Az alapvető élelmiszerek drágulásának mértéke kétszer annyi, mint a minimálbér emelésének mértéke, és a nyugdíjakat is jobban kellett volna emelni idén is, hiszen a nyugdíjasokat nagyon sújtja ez a drágulás” – hívta fel a figyelmet Varga.

Elmondta, a jelenségnek több oka is van, de az egyik legfontosabb az, hogy a Fidesz politikája tudatosan gyengíti a forintot az elmúlt években. „A Matolcsy György-vezette jegybank is ezen dolgozott hosszú éveken keresztül: ezáltal több százmilliárdos nyereségre tett szert, aminek jelentős részét kétes célokra fordította a jegybank az alapítványain keresztül! Ráadásul, egy másik ok is van, hiszen Európa-csúcs az ÁFA Magyarországon: 27%-os csúcs terheli például a legtöbb alapvető élelmiszert is Magyarországon – ez példa nélküli! És az is döbbenet, hogy 400 forintos kenyérárat kell „ünnepelni” augusztus 20-án”!

A szocialista politikus hangsúlyozta, a Fidesz brutális adót épít az élelmiszerek árába, holott az MSZP mély meggyőződése, hogy az államnak nem lenne szabad nyerészkednie az élelmiszerárakon.

„Az a javaslatunk, hogy ne legyen az élelmiszerek ÁFA-kulcsa 18 százaléknál magasabb egyetlenegy élelmiszer tekintetében sem, és az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsát haladéktalanul csökkenteni kell 5 százalékra” – jelentette be.

Kifejtette alapvető élelmiszernek tekintik a legtöbb Magyarországon megtermő zöldséget, gyümölcsöt, az alapvető pékárukat, tejtermékeket, vagyis az olyan ételeket, amelyeket mindenki, még a legnehezebb sorban élők is fogyasztanak. „Pont az ő érdekükben a legfontosabb tehát az, hogy az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsát 5%-ra csökkentse a kormány, illetve a kormányváltás után – mert vélhetően ez addig már nem fog megtörténni –, az újonnan felálló, a jelenlegi ellenzéki pártok által támogatott kormány” – húzta alá.

Kiemelte, bárhogyan is alakul az előválasztás második fordulójának eredménye, bárki lesz is a közös miniszterelnök-jelölt, az MSZP azt várja majd tőle, hogy építse be programjába az alapvető élelmiszerek 5%-os áfáját, ami nagyon sok magyar családnak és rászorulónak jelentene segítséget. „Bárki lesz tehát a miniszterelnök-jelöltje az ellenzéknek, a kormányváltás után meg kell szüntetni a nyerészkedést az élelmiszereken! Az MSZP csak olyan politikát hajlandó támogatni, ami az alapvető élelmiszerekre 5%-os ÁFA-kulcsot vezet be” – jelentette ki a párt miskolci országgyűlési képviselője.

 

Kapcsolódó párttagok