Majdnem menthetetlen

A Fidesz az egészségügy megmentését ígérte, ehhez képest szinte menthetetlen helyzetbe taszította az ágazatot.

Egy kormány sem költött olyan keveset az egészségügyre, mint az Orbán-kormány. Három és fél év alatt több mint 300 milliárd forintot vontak ki az ágazatból, emiatt az ma már az összeomlás szélén van. A kivont százmilliárdok és a koncepciótlanság konkrétan oda vezetett, hogy a kórházakban nincs elég orvos és eszköz nemhogy a XXI., lassan már a XX. századi elvárásoknak megfelelő betegellátáshoz sem

Gyakran már a rutinvizsgálatokra is hosszú hónapokat kell várni, egyes műtéti beavatkozásokra pedig akár éveket. Súlyos tünete az orbáni egészségpolitikának az is, hogy a kórházi fertőzések száma megkétszereződött 2010 óta.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy:

1. azonnal hozza nyilvánosságra a lakosság egészségi állapotáról szóló jelentéseket!

2. ne a betegellátáson spórolja meg a bérkiegészítéshez szükséges pénzt!

3. a készülő 2014-es költségvetésben a felesleges látványberuházásokra és stadionépítésekre félretett pénzt csoportosítsa át a gyógyító-megelőző kasszába!

A jelenleg életveszélyes, igazságtalan és kaotikus betegellátás biztonságosabbá és igazságosabbá tétele a 2014-es kormányváltás utáni időszak az egyik legnagyobb kihívása lesz. Mindent meg fogunk tenni az egészségügyi dolgozók elvándorlásának visszafordításáért. Az MSZP elkötelezett az egyenlőtlenségek felszámolása mellett. Kiemelt célunk, hogy a lehető legjobb egészségügyi ellátást garantáljuk minden gyereknek függetlenül attól, hogy az országban hol és milyen körülmények között él.

Havas Szófia,
fővárosi képviselő, MSZP