2012. április 26. 12:44

Május 1.: a munka és a munkavállalók ünnepe

A szocialisták részt vesznek a szakszervezetek által szervezett rendezvényeken, kifejezik szolidaritásukat a munkavállalók és érdekvédelmi szervezeteik iránt.

Az ünneplés mellett tiltakozunk az Orbán-kormány országlása ellen – amelyet
•    a gazdasági lecsúszás,
•    növekvő munkanélküliség,
•    az egyre több társadalmi csoportot érintő elszegényedés jellemzi.


Már nemcsak a munkanélküliek, segélyezettek, de az kiskeresetűek is súlyos megélhetési gondokkal küzdenek. Az elmúlt két évben fokozódott a munkavállalók és a családok többségének ellehetetlenülése, a munkavállalók kiszolgáltatottsága.

Tiltakozunk a munkavállalói jogok folyamatos megkurtítása ellen!

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a gazdasági lecsúszást eredményező, a szegénységet, a reményvesztettséget növelő gazdaságpolitikájával. Magyarországnak olyan gazdaságpolitikára van szüksége, amelynek középpontjában a dolgozó ember a családok biztonsága, a munkahelyteremtés és az ezt szolgáló átgondolt és felelős költségvetési politika kell álljon.

Ha a következő választáson bizalmat kapunk a Munka Törvénykönyvének azonnali módosításával helyreállítjuk a munkavállalók jogait, a valódi érdekegyeztetés intézményrendszerét és a társadalmi párbeszédet. Az MSZP számára elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány által okozott károkat az emberek fizessék meg!

A kormány megalakulásakor csökkenő adókat, növekvő gazdaságot, és több munkahelyet ígért.
 
Eltelt két év, s e három célból egy sem teljesült.
-    Ma magasabb az adóterhelés, mint a kormányváltáskor,
-    a munkahelyek száma nem nőtt, hanem csökkent,
-    nemhogy növekedés nem lesz Magyarországon, hanem továbbra is stagnálás, rosszabb esetben visszaesés.


Mindenek ellenére a kormány újabb adók kivetésével és adóemeléssel kívánja a költségvetésen a saját gazdaságpolitikája által ütött lyukakat betömni. Az ígért söralátét helyett irány az asztalterítő és adócsökkentés helyett újabb adókivetések következnek a nyilvánosságra került tervek szerint.
 
-    Fizess, ha fizetsz! – a már adózott jövedelmedből akkor is, ha banki átutalás, készpénz ki és befizetés, bankkártyás vásárlás vagy postai átutalás ún. sárga csekk befizetés a forma – s akkor is, ha vállalkozó vagy magánszemély vagy.
-    Fizess többet, ha telefonálsz, sms-t küldesz vagy internetezel!
-    Fizess többet a lakásod után! – a lakás és a vagyoni típusú biztosításod esetén.
-    Fizess többet, ha autód van és cascót kötsz rá! – hiszen azt is megadóztatják.
-    Fizess többet, ha utazási biztosítást kötsz! – tehát jól gondold meg, hogy mész szabadságra.


S mindehhez még társul a útdíj emelt szintű indítása, a gyógyszerár támogatás csökkentés és a fordított ÁFA a mezőgazdaságban.

És örülj annak, ha nem emelik meg a szinte egyedülállóan magas 27%-os ÁFA kulcsot és örülj annak is, hogy nem terheli a kétmillió forint feletti bérekre kirótt 98%-os különadó – pofátlanul magas végkielégítéseket, s így az ebben a ciklusban vitézkedő kormányzati szereplőknek nem kell tartaniuk a pénzük elvesztésétől.

Ha elfogadják ezeket az intézkedéseket, évente 30-40 ezer forinttal többe kerül az élet mindazoknak a családoknak, akik használják az adózás után a pénzüket, fizetnek, lakásuk, autójuk van, telefonálnak, vagy interneteznek.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy saját elhibázott gazdaságpolitikája megmentésére ne vezessen be új adókat, ne az emberekre hárítsa át a gazdaságpolitikája csődjét!
Fogadja el az MSZP által már többször szorgalmazott többkulcsos adórendszert, amelyben mindenki a jövedelme arányában adózzon!