mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. május 01. 11:23

Május 1: esélyt kell adnunk a közös hazának!

Május 1: esélyt kell adnunk a közös hazának!
Amióta bemutattam a szociáldemokrata közösségünk teljes újjászületését szorgalmazó, radikális és mély átalakulást végrehajtani akaró elképzelésemet, megszámlálhatatlanul sok telefonhívást, emailt, ismerősöktől és ismeretlenektől érkező üzenetet kaptam.

A szükséges és javító kritika mellett elsöprő többségük egyetértő volt, a sorokból pedig gyakran jól kiolvashatóvá vált az a terhet elengedő és felszabadító érzet, amelynek lényege ez volt: „de jó, hogy valaki végre ki meri mondani, ezt így nem lehet tovább csinálni”. Rendkívül inspiráló és erőt adó az a támogatás, amelyet érzek az „esélyteremtő” program alapvetései mögött, amelynek részleteit nyilván közösen kell kidolgoznunk, közösen kell elfogadnunk, mert csak közösen tudjuk sikerre vinni. Nincs semmi kőbe vésve, de határozottan hiszek abban, hogy teljes újjászületésre van szükség ahhoz, hogy az MSZP-nek ne csak múltja, de jövője is legyen – ezért javaslom, hogy a mély tartalmi és szerkezeti átalakulás végén nevezzük át a pártot „Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége” névre, a megfelelő külső megújulással együtt.

Azért „Esély”-nek, mert ebben a kifejezésben minden benne van, amely egy valódi, hiteles szociáldemokrata közösséget képes megjeleníteni. Az „esély” nem a gyengeség halmaza, éppen, hogy ellenkezőleg: az erőé. Az tud csak esélyt teremteni, aki elég erős és elszánt hozzá. Azért „esély”, mert mi nem egy erőszakos, előre elrendelt téziseket áterőltető, hanem egy nyitott és szociálisan érzékeny, a másik tiszteletére és annak esélyteremtő támogatására épülő közösség vagyunk. Azért „esély”, mert mi őszinték vagyunk és nem akarunk, nem ígérünk többet vagy mást annál, mint amire valóban szükség van és mint, ami valóban megteremthető. Azért „esély”, mert esélyt akarunk adni a nyugdíjasoknak a méltó időskorhoz. Mert esélyt akarunk adni a fiataloknak az ingyenes diplomára, az első saját otthonra. Mert esélyt akarunk adni az egészségügyben, a rendvédelemben, a közszférában dolgozóknak a valódi megbecsülésre, a helytállásukhoz valóban méltó fizetésre. Mert esélyt akarunk adni a bérből és fizetésből élőknek a válságokkal szemben ellenálló, nyugodt és kiszámítható életre, amelyet mindannyian megérdemelnek. És azért esély, mert saját közösségünknek is egy esélyt akarunk adni ahhoz, hogy ezeket a céljainkat sikerre vigyük.

Orbán Viktor nemrég azt mondta: „előbb erőnk kell legyen, aztán igazunk.” Ez egy illiberális, antidemokratikus embertől tulajdonképpen érthető megközelítés. Mi, az „esélyesek” azonban pontosan fordítva gondoljuk. Tudjuk, hogy igazunk van, és most azon akarunk hosszan és tudatosan dolgozni, hogy legyen elég erőnk is érvényt szerezni neki. Ehhez nemcsak egy aktív és konkrét célok mentén politizáló pártra, de a pártot körülvevő civil hálózatra, közösségre is szükség van. Első lépésként a mai napon – a munka ünnepén – elindítjuk azt az internetes platformot, ahol bárki jelentkezni tud az Esély közösség építésére. Az eselykozosseg.hu weboldalon bárki regisztrálhat, aki akár civilként, akár szocialista párttagként részt akar venni a magyar szociáldemokrácia újjászületésében és például helyi Esély Körök kialakításában. Ez csak az első lépés egy hosszú úton, de mielőbb el kell indulunk a közös hazánk érdekében. Én teszem a dolgom.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszáznegyvenkilencedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem most saját közösségem, saját pártom érdekében. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. május 1.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21