mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. április 12. 11:56

Május 26. újabb népszavazás EU-tagságunkról

A magyarok akaratával szemben politizál a Fidesz, mert megkérdőjelezi az európai közösség jövőjét, létét - állapította meg Tóth Bertalan. Ujhelyi István az EU-csatlakozásról döntő 2003-as népszavazás jelentőségéhez hasonlította a májusi EP-választás tétjét.
16 évvel ezelőtt Magyarország döntött, népszavazás keretében a szavazók 84 százaléka támogatta az Európai Unióhoz való csatlakozást. Fontos ez a dátum, hiszen a magyarok meghozták az a döntést, hogy az EU értékközösségéhez akarnak tartozni, felzárkózni a nyugati országokhoz - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke kifejtette,  az idő igazolta a döntés helyességét, amit azonban a Fidesz megkérdőjelez jelenlegi politikájával. A Fidesz tagáságát a legnagyobb európai pártcsaládban felfüggesztették, ez pedig előrevetíti annak a lehetőségét, azt a tragédiát, hogy Magyarország kisodródhat abból a közösségből, amelyhez csatlakozni akart. “A Fidesz a népakarattal szemben politizál. Azok a döntések, nyilatkozatok, amelyek megkérdőjelezik ennek a közösségnek a jövőjét, létét, azok szembe mennek a magyarok akaratával.”  Összegzésképpen azt mondta, az MSZP-PM piros-zöld koalíciója azért jött létre, hogy a magyar emberek érdekeit képviselje az Európai Parlamentben: kiálljon amellett az akarat mellett, ami 16 éve töretlenül támogatja, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon.”

Ujhelyi István azzal folytatta, több száz településre jutott el az elmúlt napokban az MSZP kampánybusza vezetői, jelöltje, ő maga harminc településen járt, sok ezer emberrel találkozott, Több tízezer ajánlást gyűjtöttek be, az emberek kivétel nélkül támogatták az MSZP Magyarország EU tagságát akaró petícióját, mondta. Úgy fogalmazott, a magyar lakosság is felébredt, látja, kisodródhtat az ország Orbán politikája miatt az EU-ból.

Emlékeztetett Orbán Viktor néhány évvel ezelőtti mondatára, hogy az Európai Unión kívül is van élet. Ezt akkor nyelvbotlásnak vélték, de az elmúlt évek politikájából látszik, mára valóság, Orbán stratégiája lett. “Ha nem tudja a maga diktatórikus képére színezni, igazítani  az EU-t, akkor ő maga fogja onnan kivinni a magyar közösséget.” Ezért rendkívül jelentős május 26., ami újabb népszavazás arról, hol akarunk tovább élni. Az EP választáson döntést kell hozni, Európát vagy Orbánisztánt választjuk. Európa-párti szövetségük számára egyértelmű a válasz: “Horn Gyula pártja vitte be Magyarországot, és a mai MSZP fogja bent tartani a magyar közösséget a biztonságot jelentő Európai Unióban” - jelentette ki.