Külföld | Mali iszlám biztonság
2013. január 16. 11:29

Mali: a régió hosszú távú stabilitását is biztosítani kell

Rendkívüli vitát tartott az Európai Parlament kedden a Maliban kialakult helyzetről, ahol a képviselők Franciaország támogatására szólították fel az Európai Unió valamennyi tagállamát.

Dr. Gurmai Zita EP-képviselő hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az azonnali katonai beavatkozás mellett a nemzetközi közösségnek az ország és a régió hosszú távú stabilitására is figyelmet kell fordítania.
 
“A Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista csoportok nemcsak az országra, hanem az egész térség biztonságára jelentenek fenyegetést. Ezen túlmenően az iszlám vallási törvénykezés bevezetése széleskörű emberijog-sértésekhez vezetett, és ezúttal is a legkiszolgáltatottabb csoportok, a nők és a gyermekek szenvednek a leginkább” - emlékeztetett a képviselő.
 
Gurmai Zita szerint a nemzetközi közösségnek határozottan ki kell állnia a Mali kormányának kérésére beavatkozó Franciaország mellett. Az Európai Unió feladatai ugyanakkor nem merülnek ki az ország területi integritásának helyreállításában. “A régió stabilitása érdekében az EU-nak ösztönöznie és támogatnia kell a Száhel-övezet integrált biztonsági és fejlesztési stratégiájának megvalósítását. Az azonnali katonai beavatkozás egy dolog, de a régió hosszú távú stabilitásáról is gondoskodni kell” - zárta felszólalását a képviselő.