Mali békéjéért, valamint az erőszak ellen szólalt fel Gurmai Zita

Kedden folytatódott az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok (AKCS-országok) és az EP-képviselők 25. találkozója Brüsszelben. Dr. Gurmai Zita Mali helyzetét illetően, majd a nők és gyermekeket érintő erőszak ellen szólalt fel.

Gurmai Zita a Maliban kialakult konfliktusokkal kapcsolatban elmondta, hogy három fontos kihívást lát az afrikai országban. A tartós béke megteremtése érdekében először a szociális és gazdasági kérdésekre kell választ adni, különösen szem előtt tartva a fiatalok érdekeit. Szabad, átlátható és tisztességes választásokra van szükség. Nem utolsó sorban pedig a jogrend és a független igazságszolgáltatás biztosítása is fontos cél. A képviselő aláhúzta, hogy a fent sorolt problémák megoldására a nők adhatnak igazi válaszokat, ezért kifejezetten fontos a szerepük a döntéshozatali folyamatokban.

„Az Európai Uniónak, az Afrikai Uniónak és a nemzetközi közösségnek ki kell állnia Mali népe és kormánya mellett, és a következő hónapokban minden eszközzel segíteni kell őket” – hangsúlyozta Gurmai Zita.

A nőket, gyermekeket és a sebezhető csoportokat érintő erőszak témájában a szocialista képviselőnő elmondta, hogy örül Lakshmi Puri, az ENSZ Nőszervezet vezetőjének jelenlétének a teremben, ugyanis korábban már nagyon hasznos eszmecserét folytattak hasonló kérdésekről.

Felszólásában kitért arra is, hogy több ENSZ egyezmény van, amelyek révén a diszkriminációt és az erőszakot meg lehetne előzni.

Gurmai Zita szerint a figyelemfelhíváson túl, az oktatás lehet az alapja a nők és gyermekek elleni erőszak megfékezésének. Továbbá a helyi, regionális és nemzeti szabályozás megfelelő kidolgozása is elengedhetetlen, hogy a sértettek minőségi ellátásban részesüljenek, az elkövetők pedig elnyerjék méltó büntetésüket. A bevándorlókat és menekülteket illetően, az EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy aggasztó, ami a menekülttáborokban tapasztalható. Hangsúlyozta: az Európai Uniónak kötelessége biztosítani ezeknek a nincstelenné vált embereknek a lehető legjobb feltételeket, és esélyt adni nekik a beilleszkedésre.

Lakshmi Puri beszédében Gurmai Zitára hivatkozva elmondta, hogy köszöni az Európai Parlament támogatását, valamint hogy kiemelt ügyként kezelik a nők elleni erőszakot.