MTI/mszp.hu
2011. október 27. 11:54

Mandátumának visszaadására szólítják fel Baracskai Józsefet

Országgyűlési képviselői mandátumának visszaadására szólítja fel az MSZP Zalai Területi Szövetsége a volt megyei elnököt, Baracskai Józsefet, aki átlépett a Demokratikus Koalícióba – közölte a szocialista párt megyei alelnöke csütörtökön Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

Major Gábor – aki a zalaegerszegi városi szervezet alelnöke is egyben – a megyei párttanács szerdán hozott döntését azzal indokolta, hogy a politikai megállapodás szerint, amennyiben a képviselő összeütközésbe kerül a párt politikájával, vissza kell adnia a mandátumát, mert ez a jelölő szervezetet – jelen esetben az MSZP Zalai Területi Szövetségét - illeti.

Major Gábor szerint a mandátum visszaadása erkölcsi, etikai kérdés. Elmondta azt is, ha Baracskai József nem adja vissza a mandátumot, a jogszabályok szerint nem sokat tudnak tenni. Hozzátette, a pártnak viszont kötelessége, hogy megpróbáljon annak a politikai megállapodásnak érvényt szerezni, mit Baracskai József is aláírt, "bár ez nem biztos, hogy sikerülni fog" - jegyezte meg.

Major Gábor szólt arról is, hogy az MSZP alapszabálya nem engedi meg a kettős tagságot, így akik átléptek az új pártba – Zala megyében Baracskai József volt megyei elnök - automatikusan elvesztették a tagságukat. Az új megyei elnök személyéről a november 11-re összehívott megyei küldöttgyűlésen döntenek majd.  

Major Gábor egyébként nem számít „tömeges távozásra” a pártból. Az alelnök szerint a Demokratikus Koalícióba való átlépés feltételezhetően a tagság 15-20 százalékát érintheti Zala megyében, de eddig hivatalosan még senki sem jelentette be tagságának megszüntetését