mszp.hu | Belföld | hírhamisítás MTI | Média
2015. október 19. 12:07

Manipulál és cenzúráz az MTI

Felszólítjuk az elvileg közszolgálati médiumokat, hogy a jövőben tartózkodjanak az MSZP tájékoztatóinak, közleményeinek elferdítésétől, azok közzétételének megtagadásától!

A Magyar Távirati Iroda (MTI) mostanra hazugsággyárrá vált, és ezért Gazsó L. Ferencet, az MTI vezérigazgatóját terheli a legnagyobb felelősség. A nemzeti hírügynökség rendszeresen manipulált híreket ad ki, megtagadja az MSZP bizonyos közleményeinek kiadását, és nem, vagy a valóságot eltorzítva számol be egyes eseményekről. Erről a közvélemény eddig nem tudott, de tovább már nem hallgathatunk. Ez az eljárás ugyanis rombolja a demokratikus alapelveket, sérti a közszolgálatiságot és megakadályozza a magyar embereket abban, hogy alapvető jogukkal élve objektíven tájékozódhassanak.

Meggyőződésünk, hogy a törvény által objektivitásra kötelezett közmédiában többségben vannak a becsületes, szakmájukat értő és szerető újságírók. Számukra is megalázó, hogy a kormányzat által hazugságfelelősnek kinevezett feletteseik elferdítik, meghamisítják a valóságot bemutató tudósításaikat, híreiket.

Felháborítónak tartjuk, hogy az MTI rendszeresen megtagadja azoknak a közleményeknek a közlését, amelyek az MTVA gazdálkodását, működését, tájékoztatási gyakorlatát kritizálják. Hasonló módon cenzúráznak, ha Orbán Viktor miniszterelnök barátainak vagy rokonainak korrupciógyanús ügyeiről van szó. Nem jelenhetett meg például az közlemény, amelyben az MSZP vagyonosodási vizsgálatot követelt Orbán Viktor veje, Tiborcz István gyanús meggazdagodásával kapcsolatban. Az MTI ezt a közleményt azzal dobta vissza, hogy Tiborcz István szerintük nem közszereplő – miközben az MTI más, korábbi híreiben szerepelhetett a neve.

Az MTI nem közölte a 2015. szeptember 20-i angyalföldi időközi választás eredményét sem, ahol az MSZP jelöltje, Varga Zsanett a szavazatok több mint 60 százalékának megszerzésével fölényes győzelmet aratott, holott a három héttel korábbi tapolcai időközi választások eredményéről beszámolt. Nem felejtett el az MTI tudósítani a szeptember 27-én a 68 lakosú Óbudavár polgármester-választásáról sem, ahol összesen 35-en mentek el szavazni.

Az MTI a Fidesz-kormány számára kellemetlen MSZP-s sajtótájékoztatókról úgy tudósít, illetve a közleményeket sokszor úgy írja át „hírnek”, hogy a kevésbé érdekes részeket emelik ki, mintha az volna a fő mondanivaló, a kormánykritikus mondatokat pedig kihúzzák, vagy csak a mellékes információk között említik.

Az MTI példája sajnos nem egyedi: a szintén kormányzati irányítással működő, közszolgálatinak nevezett televízió, illetve rádió hasonló módszerekkel manipulálja a közvéleményt.

A sajtónak tilos hazudni és tilos hazug módon manipulálni, ezért felszólítjuk az elvileg közszolgálati médiumokat, hogy hagyjanak fel ezzel, és térjenek vissza az objektív tájékoztatáshoz!

Tóbiás József
Bárándy Gergely
Harangozó Tamás  
Lukács Zoltán 
Tóth Bertalan
Tóth Csaba
Bangóné Borbély Ildikó
Burány Sándor
Demeter Márta
Gőgös Zoltán
Gúr Nándor
Harangozó Gábor
Heringes Anita
Hiller István
Hiszékeny Dezső
Horváth Imre
Józsa István
Kiss László
Korózs Lajos
Kunhalmi Ágnes
Legény Zsolt
Mesterházy Attila
Molnár Zsolt
Szabó Sándor
Szakács László 
Teleki László  
Tukacs István
Varga László 
Velez Árpád