mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 25. 12:33

Már 6500 dolgozó hagyta ott az egészségügyet, de Orbán szerint minden rendben van

Már 6500 dolgozó hagyta ott az egészségügyet, de Orbán szerint minden rendben van
Orbán Viktor szerint Magyarországnak jó oka van arra, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb lelkiállapotban várja a vírus második hullámát, mint ahogy tette márciusban.

A miniszterelnök kijelentését azonban erősen megkérdőjelezi az a tény, hogy a kormány politikája miatt tavaly május óta már 6500 alkalmazott hagyta ott az egészségügyet.

Újabb lesújtó adat, de sajnos nem meglepő, hiszen a Fidesz már a koronavírus megjelenése előtt is mostohán bánt az ágazat dolgozóival. A járvány ideje alatt azonban még rosszabb lett a sorsuk, mivel a kormány kiszolgáltatta az egészségügyi dolgozókat azzal, hogy védőfelszerelések nélkül küldte őket a vírus elleni harcba, majd a megélhetésüket is veszélybe sodorta. Döntő többségüknek ugyanis megszűnt átmenetileg a másod- és harmadállása, amiből a fizetésüket egészítették ki, ugyanakkor a kormány nem volt hajlandó megemelni az érintettek bérét.

A járvány ideje alatt a házi gyermekorvosok közel fele nem praktizálhatott amiatt, mert a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak, ami csak növelte az ellátási nehézségeket. Közülük pedig rengetegen vissza sem akarnak már térni a gyógyításhoz, mert elegük van az egészségügyben uralkodó káoszból.

A létszámhiány miatt a kormány már olyan szintre emelte az orvosok kizsigerelését, amelyet már nem bírnak, és emiatt fel akarják mondani a kényszerűségből vállalt többletmunkát és a külső ügyeleteket.

Az MSZP szerint az egészségügynek kiemelt prioritássá kell válnia, az ott dolgozók bérének markáns emelésével együtt, hiszen csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz, ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetésre, a szükséges eszközök beszerzésére való pénz.

Az MSZP ezért javasolja egy, a kiszámíthatóságon és a tisztességes fizetéseken alapuló életpályamodell bevezetését az egészségügyi ágazatban, hogy a dolgozók egy munkahelyen, egy jogviszonyban tudják megkeresni a tisztességes megélhetéshez szükséges jövedelmüket, és továbbra is kitartunk azon tételünk mellett, hogy az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztériumnak és kompetens kormánytagnak kell felelnie.

Így lehet biztosítani a megfelelő utánpótlását az egészségügyben és a biztonságos ellátást mindenki számára.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő