Belföld | rendészet közlemény
2013. január 11. 08:53

Már a Fidesz szerint is megbukott a kormány rendészeti és büntetőpolitikája

Újabb mélypontjához érkezett tegnap az Orbán rezsim. A Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a közbiztonság területén kezébe veszi a dolgokat, és ami nem sikerült Pintér Sándornak és Navracsics Tibornak két és fél év alatt, azt majd ő megoldja az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságával, jövő héten. Ezzel egyértelművé tette a Fidesz álláspontját: a kormány ezen a területen is megbukott.

Kocsis Mátéval ezen a ponton egyet kell, hogy értsünk. Az Orbán-kormány a gazdasági válság által generált közbiztonsági problémákat nemhogy két hét alatt megoldani, de azok súlyosbodását megállítani sem volt képes. Az embereket leginkább irritáló és félelemben tartó bűncselekmények száma 2009 óta radikálisan nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a személy elleni erőszakos cselekmények száma a 2011-re 14%-kal (23 914-ről 27 204-re), a közrend elleni bűncselekmények száma 56%-kal !!! (68 986-ről 107 676-ra) nőtt.

A nyilvánvaló kudarcnak alapvetően két oka van: A várakozásokkal ellentétben Pintér Sándor belügyminiszter nem tudja a kormányon belül kellő súllyal érvényesíteni a rendészet érdekeit. Ez látszik a rendészeti szerveket sem kímélő költségvetési megszorításokból, a rendészeti szervek állományát megalázó törvények sorából. Másfelől katasztrofálisan megbukott az a kormányzati filozófia, miszerint a társadalmi konfliktusok pusztán rendészeti eszközökkel megoldhatók.

Ezért azt javasoljuk a Fidesznek - ha a közbiztonsági válsághelyzetet a kormány helyett valóban maga akarja megoldani -, hogy a rendészeti, a szociális, az emberjogi és az oktatási bizottság együttes ülését hívja össze, mert a rendészeti megoldásokon túl, társadalmi válaszokat is adni kell a kialakult helyzetre.

Végezetül, ami Kocsis Máté, az MSZP-t érintő vádaskodásait illeti: A brutális emberöléséért jogerősen elítélt azeri baltás gyilkost szabadon engedő, Magyarország szuverenitásával kufárkodó, az áldozat családját semmibe vevő Fidesz kommunikációs igazgatója jobban teszi, ha nem oktat ki senkit arról, hogy ki áll a „gyilkosok oldalán”. Egyszerűen csak szépen, csendben nézzen tükörbe. És jussanak eszébe Rogán Antal szavai a szélsőséges, kirekesztő gondolatokról mielőtt Bayer Zsolt védelmében mocskolódni kezd.

Harangozó Tamás
MSZP frakcióvezető-helyettes
a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja