mszp.hu | Külföld
2020. április 16. 10:37

Már a munkaadók és a gyáriparosok is egyetértenek az MSZP-vel: sürgős segítség kell!

Már a munkaadók és a gyáriparosok is egyetértenek az MSZP-vel: sürgős segítség kell!
Már a munkaadók is azt mondják, sürgősebb és hathatósabb segítség kell kormányrészről a munkahelyek és a munkavállalók megtartásához.

Miközben az Állami Számvevőszék elnöke példa nélküli cinizmussal beszél a jövedelem nélkül maradt embereknek a takarékoskodásról, a kormány több százezer családot hagy az út szélén.

Egy cseh, egy román, vagy akár egy szlovák állampolgár sokkal több segítséget kap a saját országától a koronavírus-járvány idején, mint egy magyar, emlékeztetett Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este. „A magyar polgárok vajon aláírnák-e azt a román intézkedést, hogy például minden 12 éves kor alatti gyermekét nevelő szülő, aki az iskolák bezárása miatt nem tud elmenni dolgozni, automatikusan az átlagbér 75%-át kapja, azaz 1000 eurót?” – tette fel a kérdést.

A szocialista politikus a cseh példát is megemlítette, ahol a teljes fizetésük 80%-át kapják a dolgozók. „E 3-500.000 forint helyett az Orbán-csomag a magyar munkavállalóknak maximum 75.000 forintot ígér. Ez tehát vajójában csak 35%, hiszen ez csak a kimaradt bérnek a 70%-a, nem pedig a teljes bérnek” – magyarázta Harangozó és megállapította, ez nem elég az emberek túléléséhez.

A képviselő szerint járvány idején „minden épeszű ország” megpróbálja megtartani a munkahelyeket és az embereket az állásaikban, kivéve Magyarországot, ahol az elhibázott és kivitelezhetetlen stratégia a járvány utánra a munkahelyteremtés. „Ha azt akarjuk, hogy a magyar gazdaság beinduljon a járvány elmúltával, akkor az embereket meg kéne tartanunk a munkahelyükön, hogy mihelyst ennek vége van, akkor csak visszamenjenek és ott folytassák, ahol abbahagyták, hiszen nem valódi gazdasági okok miatt állnak a gyárak” – hangsúlyozta Harangozó.

Elmondta, Romániában a másik fontos szabály, hogy a kényszerszabadságon lévőknek az állam rendezi átmenetileg a fizetését, hogy ne rúgják ki őket, és ne legyenek munkanélküliek. „Ez egy jó vita, mert mi azt állítjuk a magyar kormánnyal szemben, hogy az ő elsődleges dolguk az lenne, hogy megmentsék a munkahelyeket!” – mutatott rá.

Emlékeztetett, Csehországban azoknál a cégeknél, amelyek állami rendeletek miatt kell, hogy bezárjanak, a bérek 100%-ának rendezését átveszi az állam.

„Ezek a vállalkozások újra fognak indulni, de ha elvesztik a munkahelyet az emberek, ha tönkre mennek a cégek, akkor hónapokig, vagy talán soha nem fognak talpra állni! Nem beszélve a már munkahelyüket vesztettekről, akik már most is 300.000 felett vannak Magyarországon! Miért nem érdemlik meg ezek az emberek, hogy megélhessenek”? – kérdezte Harangozó Tamás, majd felhívta a figyelmet, hogy a román vagy épp a szlovák állampolgárok öt-hétszer több segítséget kapnak a saját államuktól, mint a magyarok.

Elmondta, már nem csak a munkavállalók, hanem a gyáriparosok és a munkaadók is támogatják az MSZP javaslatait. „Arról beszélnek, amiről mi, hogy az embereken sem segít ez a rendszer, és hogy ez nem segítség. A közleményükből az látszik, hogy szerintük is további százezrek fognak az utcára kerülni így. A magyar kormány lemondott az emberekről és lemondott a magyar kis- és középvállalkozásokról, ezt mondja az MGYOSZ közleménye is”

Végezetül az ellenzéki politikus követelte, sürgősen szülessen döntés az érettségiről is, hogy az szóbeli vagy írásbeli lesz-e végül, és mi lesz a pontos menete. „A szakmai javaslatot mi már hetekkel ezelőtt letettük. Hiller István azt kérte a kormánytól, hogy 15-ig, azaz a mai napig a végleges A-t vagy B-t mondják meg, hisz a gyerekek, a tanárok és a szülők nem várhatnak tovább. Ebben is Orbán fog dönteni, és nem csodálkoznék, ha ma direkt nem mondanának semmit”.

Kapcsolódó párttagok