2011. augusztus 11. 11:47

Már a románok is jobban állnak, mint mi

2010 májusában - amikor a Fidesz átvette a kormányzást - a világ vezető gazdasági hatalmai, közgazdászai példaként állították az MSZP-s kormány válságkezelését más országok elé, és stabilnak minősítették gazdaságunkat. Ezt tette tönkre az Orbán-kormány röpke egy év alatt.

Dőlnek a hazai cégek, mint a dominó. 2010. augusztusától 2011. júliusáig 17221 cég végelszámolására került sor, ez 32,5 százalékos növekedés a "gazdasági szabadságharc" győzelmi jelentései közepette. Az adatok arról árulkodnak, hogy ma kockázatosabb vállalkozni.

Mindeközben az országgal kapcsolatos kockázati felár (CDS) nőtt, ez a mutató rosszabb, mint a kormányváltásnál volt. Ezen a téren egy év alatt Románia mögé kerültünk. Külön szomorúság, hogy ezt a Romániát kritizálták Orbánék legutóbb Tusványoson. És még valami: a régióban a volt szocialista országok közül egyedül Magyarországnak adtak az elemzők negatív osztályzatot, mindenki más stabil vagy pozitív minősítést kapott, beleértve Bulgáriát is.

Az már csak hab a tortán, hogy a forint a régión belül a legsebezhetőbb valuta, ami könnyen spekulációs célországgá teheti hazánkat. Egy frank 2010 áprilisában 180 forintba került, napjainkban 270 forint felett jár az árfolyam, halomra döntve a negatív csúcsokat.

Mindeközben Orbán Viktor és kormánya nyaral valahol.

A munkaalapú gazdaságról papoló kormány annyira szereti a munkát, hogy hetekig is képes nézni. Eközben Európa kormányfői sorra szakítják meg szabadságukat, mert van bennük kötelességtudat és felelősség. Orbánéknak is dolgozni kellene, hátha tudnak.

Nincs vesztegetni való idő. Elég volt a hibás és életveszélyes gazdaságpolitikából, elég volt a felelőtlen kormányzásból!

Burány Sándor,
a Gazdasági és informatikai bizottság tagja,
országgyűlési képviselő