mszp.hu | Belföld
2021. április 30. 12:42

Már az ellenzék kezében vannak az égbekiáltó gazdasági igazságtalanságokat jövőre eltörlő törvénytervezetek

Már az ellenzék kezében vannak az égbekiáltó gazdasági igazságtalanságokat jövőre eltörlő törvénytervezetek
Már az Alkotmánybíróságnál van a kereset az egyetemi pénzek magánalapítványokba való kijátszása miatt, de a demokratikus összefogás készen áll azokkal a törvénytervezetekkel is, amelyek a magyar embereknek járó pénzeket visszaadnák egy sikeres kormányváltás után.

A munkavállalói és a nyugdíjas elszegényedést vissza kell fordítani, az ellopott közvagyont vissza kell adni, és erre már nagyrészt készen is állnak a tervek a demokratikus összefogás pártjainál – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és Tordai Bence, a szövetséges Párbeszéd országgyűlési képviselője péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„Az MSZP képviselőcsoportja által létrehozott Szolidaritási Alapból már eddig is több tízmillió forint értékben segítettük a rászoruló családokat, illetve elsőként maszkokat és fertőtlenítőszereket vásároltunk már tavaly tavasszal, hiszen hiába harsogta a kormánymédia, hogy van minden, az maximum a raktáraikban állt a lélegeztetőgépekkel együtt” – emlékeztetett Komjáthi, amikor a képviselői fizetésemelésekről esett szó.

Reagálva arra, hogy a KSH szerint a magyar átlagkereset 414.000 forint, a szocialista politikus hangsúlyozta, a magyar jövedelmeknél is látszik, hogy rendkívüli módon nyílik az olló: a felső 400.000 keres annyit, mint az alsó 1,5 millió munkavállaló, akik a legkevesebbet keresik. „A Magyar Szocialista Pártnak megvan a „Kormányváltást és Korszakváltást!” programja, amely a minimálbérig teljes, és a mediánbérig is adójóváírást ad, így a legkisebb keresetűek havi 25.000 forinttal kapnak majd többet. A szakszervezetek és mi is azt mondtuk, hogy az SZJA-hoz kell nyúlni, mert ezzel úgy lehet minimálbért emelni, hogy a munkáltatónak nem kerül pénzébe” – emelte ki Komjáthi az MSZP célját a munkavállalók és családjaik helyzetének megoldására.

Tordai Bence az Alkotmánybíróság által törvénytelennek minősített rokkantnyugdíjasokra vonatkozó törvény részleges korrekciójáról elmondta, több tízezer ember is fejenként több millió forintot veszített. „Erre most azt mondják, hogy félmillió forintot kapnának abban az esetben, ha lemondanak minden egyéb követelésükről. És ezt a pénzt is mikor kapnák meg? A 2022-es választás előtt. Ezzel megrövidítenék azokat az embereket, akik egyáltalán megélték azt, hogy ezt megkaphassák. Az ellenzék azt mondja, hogy nyugodtan vegyék fel ezt a fél milliót, mert mi nem tartjuk érvényesnek, amit a fideszesek beleírtak a törvénybe, hogy ezzel lemondanának a további követeléseikről. Mi minden jogos követelést ki fogunk elégíteni a kormányváltás után” – ígérte.

Hasonlóképpen, az új, demokratikus kormány vissza fogja adni az ellopott közpénzt is, amelynek legutóbbi éktelen példája az egyetemek sok-sok milliárd forintos pénzének a fideszes magánalapítványokba való átjátszása. „Ez tökéletesen alkotmányellenes volt, sőt, még a fideszes alaptörvénnyel is szembe megy! Az AB-keresetünk gesztusértékű, de ezt is a népakarat fogja eldönteni jövőre a kormányváltás után. Ezen magánalapítványok fideszes kuratóriumi döntései felett ugyanis a jövőre bekövetkező kormányváltásig semmiféle közösségi kontroll nem lesz lehetséges. Ők most próbálnak egy új feudalizmust kialakítani az állami pénzekből, ám ez teljes nonszensz” – tette hozzá.

Konjáthi elmondta, az MSZP programjában nagyrészt már meg is születtek azok a törvénytervezetek, amelyek visszaadják a magyar embereknek a jogosan járó pénzüket. „Például a magyarok bére tekintetében a jelenlegi jogszabályok szerint csak kétharmaddal lehetne egy adótörvényt módosítani. De az adójóváíráshoz nem is kell kétharmad. Tehát erre a feladatra például már biztosan megtaláltuk azt a lehetőséget, amivel ezt meg lehet csinálni. Jogászaink már most is dolgoznak több olyan fideszes „jogászkodáson”, amit biztos, hogy meg lehet változtatni, jóllehet ezek bonyolult jogi folyamatok lesznek, de természetesen nem lehet hagyni, hogy kilopják a magyar emberek szemét és azt sem, hogy ellopják a gyermekeink jövőjét” – hangsúlyozta a Magyar Szocialista Párt álláspontját a párt elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok