mszp.hu | Belföld | Oktatás
2021. február 09. 17:39

Már az Országgyűlés előtt van az MSZP egyetemi tandíjcsökkentő javaslata

Már az Országgyűlés előtt van az MSZP egyetemi tandíjcsökkentő javaslata
Nem homályos kampányígéretekre van szüksége az egyetemistáknak, hanem valódi támogatásra! 100-120 ezer fiatalnak, illetve ugyanennyi családnak segítene az MSZP javaslata, hogy erre a félévre engedjék el a diákoknak az egyetemi tandíj legalább felét!

A felsőoktatásban tanulók 40-45%-a tandíjat fizet, ami azt jelenti, hogy mintegy 120 ezer hallgatónak kell félévente 200-300 ezer forintos vagy még ennél is magasabb összeget kifizetni az egyetemeknek. Közülük minden második fiatal maga fizeti az egyetemi tandíját, amire munkával teremti elő a forrásokat. Azonban a koronavírus-járvány miatt közülük sokan elveszítették az állásukat a vendéglátásban vagy éppen a turizmusban. Ezeknek a fiataloknak hatalmas kihívás, hogy a jelenlegi helyzetben kifizessék a tandíj teljes összegét!

A koronavírus-járvány következtében az egyetemi hallgatóknak idén már a harmadik olyan félévüket kell megkezdeniük, ami online vagy részben online formában folyik. Az online oktatás, az oktatók minden erőfeszítésének ellenére sem képes olyan minőségű oktatást biztosítani, mint a személyes órák. Arról nem is beszélve, hogy a bevezetett korlátozásokra tekintettel a hallgatók nem is tudják igénybe venni mind azt a szolgáltatást, amit az intézmények a hagyományos oktatás idején nyújtottak. Ennek ellenére a fizetendő tandíjuk nem csökkent! Nagyon sok egyetemi hallgató joggal érzi igazságtalannak, hogy továbbra is fizetniük kell a tandíj teljes összegét, annak ellenére, hogy rajtuk kívül álló okból nem részesülnek abban az oktatási formában, mint alaphelyzetben.

Ha a Fidesz-rezsim legalább valamit jóvá akarna tenni a fiatalokkal szemben az elmúlt időszakban elkövetett bűneiből, akkor semmi mást nem kellene tennie, mint támogatni ezt a kezdeményezést, és eltörölni az egyetemisták tandíjának legalább a felét!

Tóth Bertalan,
az MSZP társelnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok