mszp.hu | Belföld | emlékmű népszavazás
2015. március 27. 13:46

Már biztos: nem lehet népszavazást tartani a Szabadság téri emlékműről

Visszautasította az Alkotmánybíróság tanácsa a tavaly ősszel benyújtott panaszomat, így nem maradt több jogi lehetőség arra, hogy a Szabadsági téri történelemhamisító emlékmű ügyében helyi népszavazást lehessen kiírni. Kiss László alkotmánybíró ugyanakkor szokatlanul éles hangú különvéleményt fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban.

Ígéretem szerint minden jogi eszközzel éltem annak érdekében, hogy az V. kerületi emberek helyi népszavazás útján dönthessenek a Szabadság téri botrányos emlékmű sorsáról. Az Alkotmánybíróság döntését tudomásul veszem, de a korábbi álláspontomat fenntartom: az emlékmű engedélyezésének kérdése helyi közügy és alkotmányos alapjogunk, hogy népszavazáson döntsünk róla.

Az Ab döntése nem volt egyhangú. Az öttagú tanács tanácsvezető bírója, dr. Kiss László világos és egyértelmű érveléssel állt ki különvéleményében amellett, hogy a népszavazás kezdeményezése alapjogunk. Jogi véleményét azonban nem tudta érvényre juttatni, mert a tanácsban többségben lévő, politikai logika szerint kinevezett alkotmánybírók leszavazták.

Az Ab tanácsának végzése és dr. Kiss László alkotmánybíró különvéleménye teljes terjedelemben itt olvasható.

Steiner Pál
V. kerületi elnök