mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 22. 15:36

Már civil önkéntesekre is szükség lenne a kórházakban, de Gulyás szerint álhír a kapacitásprobléma

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón ellentmondást nem tűrően kijelentette, hogy az egészségügyben nincs kapacitásprobléma, sőt még az orvosokat szólította fel arra, hogy felelősségteljesen nyilatkozzanak.

Már magában ez az állítás is rendkívül képmutató annak tudatában, hogy több ezren távoztak a teljesítőképessége határán levő magyar egészségügyből a koronavírus-járvány harmadik hullámának időszakában az új szolgálati jogviszony felelőtlen kikényszerítése miatt. Az eddig megismert adatok alapján több mint 4 ezer emberrel kevesebben dolgoznak az egészségügyben, mint korábban, ez a hiány pedig hatalmas probléma egy olyan időszakban, amikor naponta százak halnak meg és több ezren fertőződnek a koronavírus miatt. Jelenleg minden korábbinál fokozottabban igaz, hogy egyetlen egészségügyi dolgozót sem veszíthet el Magyarország!

Akkora a szükség az egészségügyben, hogy a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete képzést indít önkéntes civilek számára annak érdekében, hogy ilyen módon tehermentesítsék a szakképesítést nem igénylő feladatok elvégzése alól az intenzíves szakápolókat.

A kormánynak nem tagadnia, hanem kezelnie kellene a problémát, ugyanis ezen most emberéletek múlnak!

Az MSZP kiáll az egészségügyi dolgozók mellett, ezért továbbra is azt követeli, hogy a Fidesz függessze fel az új szolgálati jogviszonyt és állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást! Haladéktalanul növelni kell minden egészségügyi és egészségügyben dolgozó juttatásait, valamint - mindezek biztosítása mellett - el kell érni az új jogviszony miatt távozó több ezer egészségügyi dolgozó visszatérését a rendszerbe!

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő