www.mesterhazyattila.hu
2012. augusztus 12. 10:18

Már manipulálja Orbán a választásokat

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök hivatalosan is bejelentette, hogy lesz választói regisztráció. Egy megbízható iPad-en valószínűleg már írják is a törvényszöveget, kizárva a nyilvánosságot.

Mielőtt bármely Fidesz-vezető azzal jönne, hogy az MSZP nem vett részt a választási eljárási törvényről szóló egyeztetésen, ahol ez téma volt, leszögezem: pontosan tudjuk, mire jók a fideszes egyeztetések. A Fidesz-szótárban ez a szó azt jelenti, hogy bár elmondhatjuk a véleményünket, úgyse számít. A végén pedig nem is azt a szöveget viszik szavazásra, amelyről egyeztettünk. Semmi értelme nem lett volna ezzel tölteni az időnket.

Ami a regisztrációt illeti, erre olyan országokban van szükség, ahol nincs megbízható népességnyilvántartás. Magyarországon létezik ilyen. Pontosan tudni lehet, mely állampolgároknak van szavazati joguk a választás napján, ezt nagyon szigorúan szabályozott adatbázis tartja nyilván. Teljesen felesleges egy másik adatbázist létrehozni és adminisztrálni, hogy megtudjuk, amit már amúgy is tudunk. A Fidesz egyszerűbb választási rendszert ígért, erre hivatkozva törölte el például a második választási fordulót. Most meg beiktatna egy amolyan "nulladik fordulót", ami bonyolítja a rendszert, pénzt és energiát pazarolva.

Mindig észben kell azonban tartani, mi az, ami a Fidesz számára a legfontosabb: a hatalma megtartása, bármi áron. A regisztráció pazarlás, de van célja. A kormánypárt nehezebbé akarja tenni, hogy az őt kritizáló választók eljussanak a szavazóhelyiségekbe. Bármennyi idő áll is majd rendelkezésre a bejelentkezésre, bármilyen adminisztrációt is igényel majd a regisztráció, bármilyen is lesz a tájékoztatás, egy biztos: akadály kerül a választó és a szavazócédula közé. Ezért tartjuk elfogadhatatlannak a regisztrációt.Emlékezhetünk, egy névtelenül nyilatkozó fideszes politikus már májusban elszólta magát. Kikotyogta, hogy nem akarják, hogy "a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok" döntsék el a választást.  Először is, hadd szögezzem le, hogy minden választópolgárra, az MSZP-ellenesekre nézve is sértőnek tartom az ilyen minősítést. Másrészt, enyhén szólva meglepő a démonizálás és a lebutított kampányszövegek kritizálása egy olyan párttól, amely kizárólag ezekkel az eszközökkel nyert választást. Emellett, szerintem semmivel sem rosszabb az a választó, aki a kampány végén dönt, mint az, aki elkötelezetten ragaszkodik éveken át a démonizáló politika alaptételeihez. Minden felnőtt állampolgárnak joga van voksolni, mert az életét eldöntő kérdések dőlnek el a választáson. Minden állampolgárnak joga van akkor döntést hozni a részvételről és a szavazás irányáról, amikor akar. Ebből nem engedünk. Elfogadhatatlan, hogy mondvacsinált adminisztrációs akadályok miatt bárki elessen a döntés jogától.

Orbán Viktor rájött: csakis manipulációval nyerhet választást. Kormányzati teljesítményével ugyanis nem tud. A Fidesz regisztrációs machinálása nem más, mint a bukás beismerése. Ráadásul Orbán azzal is kénytelen szembesülni, hogy két év alatt már elvesztette támogatói felét. A Kubatov-lista tehát megritkult: a Fidesz-támogatókat nyilvántartó adatbázis egyre kevesebb nevet tartalmaz. Ezért nem elég a Fidesznek a saját szavazók mozgósítása, de megpróbálja más pártok szavazóit kizárni a voksolásból. Ha jobban megnézzük a Fidesz által hozott választási szabályokat, különös kép tárul elénk. A kormánypárt eltörölte a választási részvételi küszöböt. Most a regisztrációval megrostálná a választáson résztvevők körét. A kormánypárt csupa olyan döntést hoz tehát, amely nem fokozza a választási részvételt, hanem visszanyesi. A Fidesz álma egy olyan választás, amelyet nem zavarnak meg a választók - legalábbis a Fideszt leváltani akaró választók. Ha ennek ára jogszabályok megsértése, akkor Orbán még a saját alaptörvényét se tartja be. Ez a magatartás jellemzi egész politikáját.

Ám a leglényegesebb, hogy ebben a helyzetben is elszántnak kell maradnunk. A Fidesz arra számít, hogy az ellenzéki szavazók elkeserednek és nem lesz kedvük keresztülvergődni a szavazás elé vont akadályokon. A szocialisták viszont jó ideje készülnek a Fidesz piszkos húzásaira. Pontosan a regisztrációra számítva állítottuk stratégiánk középpontjába az MSZP szervezetének újjáépítését. Mindenhol ott kell lennünk a választók közelében, és ott is leszünk. A bukott kormány nem maradhat hatalmon! Ha regisztrálni kell, hát regisztrálunk! Sőt mindenkit arra fogunk biztatni, ha nem akar Orbánnal további négy évet, menjen és regisztráltassa magát!

Az MSZP mindenütt jelen lesz az országban, és minden állampolgárt tájékoztatni fog arról, miért és mennyire fontos választani, miért és mennyire fontos regisztrálni. Nincs az a manipuláció, ami hatalmon tarthatná Orbánt. A választók és az MSZP készen állnak arra, hogy leváltsák.