mszp.hu | Belföld, Gazdaság | közlemény Matolcsy György
2014. október 01. 09:30

Már Matolcsyék szerint is nő az államadósság

A 2014 március végi 84,5 százalékról 85 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság a második negyedév végére, jelentette be a Nemzeti Bank.

Az államháztartás adóssága 25 437 milliárd forint volt, 502 milliárddal nőtt a második negyedévben és 2352 milliárddal volt több, mint 2013 végén. A forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot a második negyedévben.

Megállíthatatlanul nő az államadósság, holott az Orbán kormány éppen a hiány csökkentése érdekében a 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyont is lenyúlta.

A nemzeti adósságráta emelkedéséért egyértelműen az Orbán-kormány a felelős. A Matolcsy György jegybankelnök közreműködésével tudatosan legyengített forint és a kormány által folytatott kiszámíthatatlan gazdaságpolitika újabb súlyos terhet rak minden magyar család vállára.

Eközben gátlástalanul folyik a Jegybank luxusbeszerzése és Szijjártó Péter ingatlanvásárlása! Az MSZP ismételten felszólítja a kormányt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a forint erősítése érdekében, a több mint 3000 milliárd forintos paksi gigahitel felvételéről pedig végleg tegyen le!

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke