mszp.hu | Belföld, Külföld | EU netsemlegesség roaming-díjak
2015. október 28. 14:23

Már megint a szabad internethasználat ellen szavazott a Fidesz?

Már megint a szabad internethasználat ellen szavazott a Fidesz?
Az Orbán-kormány legutóbb a roaming-díjak mielőbbi kivezetését igyekezett megtorpedózni Brüsszelben, most pedig úgy hallani: a fideszes képviselők a szabad és nyílt internethasználat ellen nyomtak gombot az Európai Parlamentben.

A strasbourgi plenáris ülés tegnapi döntésével elfogadásra került a roaming-díjak kivezetését - a korábbi parlamenti döntéssel szemben, a tagállamok kormányfőinek nyomására - későbbre halasztó kompromisszumos javaslat, de szabályozásra került a hálózatsemlegesség kérdése is. Ez utóbbi jogszabály-tervezetet az S&D-frakció magyar képviselői nem támogatták, mivel az korlátozza a nyílt és szabad nethasználatot, egyúttal csökkentheti a magyar start-up vállalkozások kibontakozásának lehetőségeit. Az EP többsége által végül elfogadott csomag értelmében például a jövőben az internetszolgáltatók erős korlátok között ugyan, de dönthetnek arról, hogy egyes internetes portálok lassabban vagy gyorsabban töltődjenek be; ezzel hátrányos helyzetbe hozva kisebb piaci szereplőket. A most elfogadott szöveg tulajdonképpen épp az internet egyik legfontosabb előremutató vívmányát, az innovációk szabad versenyét lehetetlenítheti el.
 
Azt egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői ebben a kérdésben milyen álláspontot képviseltek, de úgy hallani, hogy az Európai Néppárt többségi álláspontját követve leszavazták a szabad piaci korlátozásokat feloldó módosító-javaslatokat, ezzel egyszersmind a nyílt és szabad internethasználat ellen léptek fel.
 
Ha így történt, az újbóli bizonyítéka annak, hogy a Fidesz folytatja az internetet megadóztatni akaró, a szabad nethasználatot korlátozó politikáját.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21