MTI/mszp.hu | Belföld | költségvetés 2013
2013. március 02. 17:47

Már nem igaz Varga Mihály költségvetést érintő kijelentése

Az MSZP szerint Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter hiába jelentette ki pénteken, hogy egyelőre nincs szükség a költségvetés kiigazítására, hiszen egy aznap benyújtott kormányzati törvényjavaslat alapján már hétfőn átírhatják a jövő évi büdzsét.

Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a tavaly decemberben elfogadott 2013-as költségvetést már idén február 12-én, a Ház első ülésén módosították az E.ON gázüzletágának felvásárlásával összefüggésben, a parlament pedig szintén emiatt akár már a jövő hét első napján újra változtathat az idei évi számokon.

Az politikus tűrhetetlennek és károsnak nevezte ezt a szerinte már tavaly is tapasztalt gyakorlatot. Mint mondta, az előző évben minden hónapban módosították az aktuális költségvetést, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Burány Sándor szerint mindez példátlan gazdasági kiszámíthatatlanságot eredményez, amelynek következményeit a magyar lakosság szenvedi el.

A szocialista képviselő kérdésre válaszolva azt mondta, a háromszázalékos hiánycél tartása érdekében a kormánynak később újra módosítania kell majd a költségvetést, ám az MSZP óva inti a Fideszt, hogy ezt további, a szegénységben élő lakosságot sújtó megszorításokkal tegye.

A kormány az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét változtatná meg az idei költségvetés módosításával. A parlament honlapján elérhető előterjesztés szerint az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatban az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségek 80 százalékának, de összesen legfeljebb 256 milliárd forint megfizetéséért vállalna garanciát az állam készfizető kezesként az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. mint vevő számára.

A februárban elfogadott jogszabály alapján az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.