mszp.hu | Belföld
2021. július 27. 12:34

Már nemcsak az MSZP követeli a szabad vizek védelmét: itt is az összefogás, ami segíthet

Már nemcsak az MSZP követeli a szabad vizek védelmét: itt is az összefogás, ami segíthet
Balatoni körútja során kedden Siófokon járt az MSZP. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke ezúttal Potocskáné Kőrösi Anitával, a Jobbik helyi országgyűlési képviselőjelöltjével közösen jelentkezett be az Ezüstpartról, hogy együtt egy online sajtótájékoztató keretében hívják fel a figyelmet egyebek közt az apartmanház építési láz súlyos ökológiai következményeire.

 

„A folyamatos építkezések, az apartmanházak és luxusszállodák egyre-másra jelennek meg, de nemcsak itt, Siófokon, hanem körben a Balaton mentén” – foglalta össze az elmúlt 10 év fideszes kormányzásának legégetőbb helyi következményét a körzet palamenti képviselőjelöltje, Potocskáné Kőrösi Anita.

„Nagyon örülök, hogy együtt állhatunk itt a Balaton védelmében, mert csak együtt vagyunk elég erősek ahhoz, hogy eredményeket érhessünk el” – húzta alá. Emlékeztetett, a közös ellenzéki fellépésnek köszönhetően már megnyílt Siófokon egy szabadparti sétány, de Gurmai Zita MSZP-s képviselő segítségével megakadályozták egy szálloda-monstrum megépítését is.

Kiemelte, a környezetvédelmi és az ökológiai eredmények szempontjából fontos megvizsgálni azokat a romboló hatású eseményeket, amik a part körül történtek: „Nemcsak Siófokon, máshol is, de Siófokon is több helyen estek fák áldozatul annak a beépítési láznak, amely itt a Balaton környékén van” – indította a felsorolást. Elmondta, fakivágások voltak azért, hogy szebb legyen a panoráma bizonyos luxusapartmanokból.

„Nem mehetünk el amellett sem, hogy a Fideszhez közeli oligarchák, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István gyakorlatilag leuralják a Balatont: lassan nincs olyan település, ahol ne lennének olyan szállodák, kempingek és apartmanházak, amelyek ehhez a körhöz tartoznak” – tette hozzá.

Kunhami Ágnes pártja támogatásáról biztosította a jobbikos képviselőt. „Nem véletlen, hogy tavaly az MSZP elkezdte ezt a kampányt: nagyon örülök, hogy a többi párt is csatlakozott ehhez. Ezt a kampányunkat idén is folytatjuk” – ígérte.

Elmondta, eleinte a szabad vizekért és a szabadstrandokért indult a kampány, de időközben rájöttek, ez egy sokkal szélesebb társadalmi ügy. „Súlyos szociális kérdés az, hogy akik ledolgoztak egy életet, el tudnak-e ide jönni pihenni, vagy az oligarchák elveszik tőlük ezt a lehetőséget is” – mutatott rá.

„Ez egy súlyos környezetvédelmi kérdés is: nemcsak a Balatonnál, hanem a velencei-tónál és a Fertő-tónál is folynak a beépítések, amik nagyon súlyos károkat okoznak és megváltoztatják a víz öntisztító képességét (…). A velencei-tó például már lassan egy betonteknőhöz hasonlít” – figyelmeztetett Kunhalmi.

„Amint látjátok, ma egy jobboldali demokrata, egy jobbikos képviselő és mi, Zsolttal, szocialisták, szociáldemokraták simán össze tudunk fogni azért, hogy a jövőben, a ti bizalmatokból négy évig egy kormányzást valósítsunk meg együtt, hogy megakadályozzuk ezeket a nyakló nélküli beruházásokat, hogy vissza tudjuk adni a természetnek, ami az övé, hogy védelmet és fenntarthatóságot tudjunk biztosítani szabad vizeinknek” – mondta az MSZP társelnöke.

Végezetül, Molnár Zsolt kérte, mindenki támogassa Potocskáné Kőrösi Anitát az előválasztáson, illetve az országgyűlési választáson, mert csak így lehet a köryetben legyőzni a Fideszt és a NER-t.