mszp.hu | Belföld | közmunkások
2015. július 31. 16:40

Már szociális szövetkezettel is lehet EU-s milliárdokat elsíbolni!

Még áprilisban utaltam arra, mennyire visszás, amikor egy olyan, nem önkormányzati külső szervezet válogat össze munkára közmunkásokat, amely a megszokottól kedvezőbb feltételekkel köt szerződést – kezdte sajtótájékoztatóját dr. Veres János az MSZP megyei elnöke. 

Ma már, a rendelkezésre álló információk alapján tényként lehet elmondani, hogy a jászapáti önkormányzat címére bejelentett, s egy fideszes országgyűlési képviselőhöz köthető Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) a megyében több száz embert érintő módon a közmunkásokkal olyan szerződéseket kötött, amelyeknek jelentős részét megszegte.

Mára odáig jutott ez a botrányos ügy, hogy ezen emberek jelentős része nem kap munkabért ettől a szervezettől immáron hónapok óta. Miközben a megszokottnál kedvezőbb bért ígértek, többeknek sem érdemi munkát nem adtak, a beígért béreket nem mindig fizették ki, s nem arra alkalmazták az embereket, amire a szokatlanul magas, 2,3 milliárdos pályázati összeget - közpénzt - elnyerték.

A legnagyobb probléma ezen üggyel, hogy érdemi munkavégzés ezen időszak alatt nem volt, miközben kecsegtették őket a magasabb bérrel, de végeredményben az elmúlt időszakban nem kaptak magasabb bért az önkormányzati közmunkaprogramhoz viszonyítva sem és a becsapottak arra panaszkodnak, hogy nem is tudnak elhelyezkedni máshol, amíg meg nem szűnik a szerződésük az ESZOSZ-nál.

A Fidesz a hozzá közelálló haveroknak milliárdokat jutatott ebben az esetben azért, hogy kiszolgáltatott, nehéz sorsú embereket verjenek át! Ez megint egy nagy fideszes átverés, amelyben több száz ember járt rosszabbul! Felháborító, hogy szerencsétlen emberek sorsával így élnek, élhetnek vissza a Fidesz kegyencei.

Ezért az MSZP felajánlja jogorvoslati segítségét mindazoknak, akik az ESZOSZ-al bármilyen jogviszonyba keveredtek és úgy érzik, hogy megkárosították, átvágták, átverték vagy nem jogszerűen jártak el Velük kapcsolatban. Továbbá az elkövetkező napokban a büntetőfeljelentést is meg fogjuk tenni – jelentette ki dr. Veres János.