Már viszik a szocialistákat is

Több szocialista politikust, köztük Mesterházy Attila pártelnököt és elődjét, Lendvai Ildikót is előállították a rendőrök.

A rendőrség által előállított szocialista országgyűlési képviselők:

Gőgös Zoltán, Harangozó Gábor, Harangozó Tamás, Horváth András, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Nemény András, Nyakó István, Pál Béla, Ujhelyi István.

Fent felsoroltak mentelmi jogukról kivétel nélkül önként lemondtak.

Szocialista politikusokat is előállítottak

Az MSZP frakció körülbelül 10 tagját, köztük Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőt, Ujhelyi Istvánt az Országgyűlés alelnökét és Lendvai Ildikó volt pártelnököt is előállították a rendőrök az LMP pénteki demonstrációján, miután a szocialista politikusok megpróbálták megakadályozni a tüntetők elszállítását. A szocialista képviselőket rendőrautók vitték el a helyszínről - nyilatkozta Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője.

A szocialista politikus elmondta: az MSZP frakció tagjai azért mentek ki a Kossuth Lajos térre, hogy tájékozódjanak a rendőrautókban ülő LMP-s politikusok és aktivisták helyzetéről és állapotáról. Ekkor a helyszínen lévő rendőrök közölték, hogy szeretnének elindulni az autókkal, az MSZP-s politikusok azonban közölték, hogy ők viszont nem szeretnék, ha elvinnék őket, mire a rendőri vezető közölte, hogy be lehet szállni a mikrobuszba, erre pedig kényszerítő eszközök alkalmazása nélkül beszálltak - mondta Török Zsolt.

A házbizottság pénteki harmadik ülése után az MSZP-s Józsa István arra az újságírói kérdésre, mit tud több frakciótársáról, azt válaszolta: a Gyorskocsi utcában vannak, és "kísérletet tesznek a többiek kiszabadítására". "Megpróbáltuk megakadályozni a rendőri fellépést, és úgy gondolom, azzal, hogy a rendőrautóban ők is sorsközösséget vállaltak a lefogottakkal, rájuk is kiterjed a rendőri eljárás" - tette hozzá.

***


Politikusokkal telt meg pénteken a Gyorskocsi utcai fogda. Simon Gábort, a szocialisták országos választmányának elnökét sikerült elérnünk, aki tájékoztatta honlapunkat a jelenlegi helyzetről.

 
Simon Gábor STOP-nak elmondta, hogy megpróbálták megakadályozni, hogy egy rendőrautó elvigye a tüntetőket, ezért többek között Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőt is elvitte rendőrség. Simon elfogadhatatlannak és a demokráciát alapvetően megrendítőnek nevezte a kormány és a Fidesz-KDNP magatartását.
 
Jelezte, hogy olyan útra lépett az ország aminek a szakadék és az államcsőd a vége és minden olyan kezdeményezést ami erre felhívja a figyelmet elutasítanak és már meg is torolnak.
 
A plenáris ülésen a szocialista frakció a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét megszüntető törvényjavaslat előterjesztésén piros lapot mutatott fel a kormányoldalnak és füttyel is kifejezte elégedetlenségét, de a törvényt ennek ellenére elfogadták. Ezt követően a téren tartózkodókhoz csatlakoztak a szocialista képviselők is, hogy szolidaritásukat és jogi támogatásukat ajánlják fel a demonstrálóknak. Ezek után a rendőrök a szocialista képviselőcsoport egy részét is elszállították- tájékoztatta a STOP-ot Simon Gábor a választmányi elnök, hozzátéve hogy Magyarország olyan útra lépett hogy a kormány és a parlamenti többség veszélyezteti a magyar emberek mindennapi biztonságát.
 
Információink szerint a Gyorskocsi utcába szállították többek között Mesterházy Attilát, Lendvai Ildikót, Újhelyi Istvánt, Harangozó Tamást, Harangozó Gábort, Steiner Pált, Ipkovich Györgyöt, Pál Bélát, Gúr Nándort és Gőgös Zoltánt is.
 
***
 
Az MSZP Szombathelyi Szervezete gyalázatosnak tartja a parlament épületénél történt ma délelőtti rendőrterrort.
 
Az elmúlt percekben az MSZP két Vas megyei képviselőjét, Dr. Ipkovich Györgyöt és Dr. Nemény Andrást is elvittek a rendőrök, akik a tüntetők védelmében a szocialista frakcióval együtt kivonultak a parlamentből a Kossuth térre.
 
Felszólítjuk a szombathelyi fideszes képviselőket, Ágh Pétert és Puskás Tivadar, hogy vállaljanak szolidaritást, hagyják el a parlamentet, és ne adják a nevüket a demokrácia végső megcsúfolásához.
 
Dr. Czeglédy Csaba
elnökségi tag
MSZP Szombathely