mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 02. 11:33

Már zajlanak a tömeges felmondások az egészségügyben: azonnal vonják vissza a törvényt!

Már zajlanak a tömeges felmondások az egészségügyben: azonnal vonják vissza a törvényt!
Országszerte több komplett kórházi osztály fejezte ki ellenállását.

Ahogy előre jeleztük, az elhibázott törvény nyomán tovább romlik a magyar egészségügy helyzete – reagált a tömeges felmondásokra Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP parlamenti képviselője és Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere.

„A tegnapi nap volt az egyik legsötétebb napja a magyar egészségügynek, hiszen tegnap volt a határideje annak, hogy az egészségügyi dolgozók aláírják az új szerződésüket – a járvány közepén. A kormány nem javította ki azokat a problémás részeket, amit a szakma jelzett, emiatt sokan nem írják alá a szerződést. Napokon belül ki fog derülni, hogy hány dolgozó nem írta alá, és ha ez eléri a 10%-ot, akkor bedőlhet néhány napon belül az egész egészségügyi ellátás” – figyelmeztetett Bangóné, kiemelve, hogy emiatt a járványügyi védekezés, és benne többek között a vakcinabeadás is elakadhat.

Hangsúlyozta, utóbbi tekintetében az MSZP továbbra is kulcsfontosságúnak tartja az alapos és megfelelő bevizsgálást. „Mi folyamatosan azt mondjuk, hogy nem ismerjük még pontosan az összes vakcina hatását, de követeljük, hogy a legbiztonságosabb és a bevizsgált vakcinák legyenek előtérben. Legyünk felelősek, féltsük a magyar állampolgárokat!” – szólított fel.

A szocialista politikus fokozott óvatosságra intett a keleti gyártású termékekkel szemben. „Azt is látjuk, hogy a kínai vakcinával például jóformán sehol nem oltanak 65 év feletti betegeket, nálunk ezzel is oltják őket. Lényegében ezért mondjuk, hogy talán még egy emberkísérlet is zajlik”.

Soproni Tamás ezt megerősítve Terézváros példáján elmondta, ők is féltik a magyar embereket és a tudósok követését szorgalmazzák, mivel ez a legfelelősségteljesebb út. „Elvetjük azt, hogy a kormánypárti politikusok nyomást helyezzenek a tudósokra. Természetesen a legjobb az lenne, ha az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák lennének itt, Magyarországon. Emberek élete múlik ezen! Budapesten például, mivel infrastrukturálisan mindig el volt hanyagolva az utóbbi 10 évben, ijesztő a helyzet” – húzta alá.

Bangóné Borbély Ildikó naprakész adatokkal mutatta be a mielőbbi kormányzati egészségpolitikai irányváltás szükségszerűségét. Elmondta, 584 körzetben nincs háziorvos és ebből 164 háziorvosi hely üresedett meg csak az elmúlt egy évben. „Mindenki elismeri, hogy nagyon nagy az orvos- és szakápolói hiány. A háziorvosok területén ezzel a szerződésmódosítással meg a praxisközösségek kialakításával próbálja a kormány kommunikációban azt mondani, hogy „na, akkor most lefedtük az egész országot.” Mi így azt gondoljuk, elvárható a kormánytól, hogy ma kiálljanak és azt mondják, hogy ezt a törvényt semmissé teszik. Mivel a magyar kormány folyamatosan háborúzik az elmúlt években, ez az a pillanat, amikor kapitulálni kell” – szólította fel a kabinetet az MSZP képviselője.