mszp.hu | Belföld
2020. február 14. 22:12

Maradjon több pénz helyben, az emberek zsebében!

Maradjon több pénz helyben, az emberek zsebében!
A hétvégi dunaújvárosi választások közeledtével is fontos kiemelni, hogy hogyan kell összeegyeztetni a választói akaratot a jogállami, baloldali, valódi, tartalmi demokrácia értékeivel – erről beszélt dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese kedd reggel az ATV Start című műsorában.
Szakács László elmondta, Dunaújváros ismét egy jó lehetőség, ahol a Jobbikos jelölt összellenzéki támogatásával meg tudják mutatni azt, hogy nagy összefogással meg tudják majd nyerni a választást és jól fogják működtetni a várost. „Ez politikánk egyik központi eleme, hiszen fontos, hogy meghalljuk, amit mondanak a választók, hogy „Fogjatok már össze!”, és az első! (…) Aki nem a munkára, nem az üzenetének a megformálására koncentrál, hibát követ el: nekünk is a saját politikánkat, a saját baloldali-, ill. pártkarakterünket kell most kidomborítani. Éppen ezért országjárásba kezdett a Magyar Szocialista Párt – tegnap voltunk az északkeleti térségben” – emelte dr. Szakács László az MSZP legfontosabb feladatát az összefogás kapcsán.
 

„A baloldali értékeket mi nagyon karakteresen fogjuk képviselni: a szolidaritást, az igazságosságot, a jog előtti egyenlőséget és a tartalmi demokráciát!” – mondta az országos politikáról.
 
Az MSZP álláspontja szerint a tartalmi demokráciához alapvetően fontos az is, hogy az emberek tudják érvényesíteni az érdekeiket helyben. Ennek egyik nagyon fontos eleme, hogy a pénz kisebb adók révén az emberek, valamint az iparűzési adó révén a települések zsebében maradjon: „Az iparűzési adó tervezett elvétele nyomán azt látjuk, hogy megint a tőke mellé áll a magyar kormány, megint azok mellé áll, akiknél a termelő javak vannak, az önkormányzatok bevétele pedig csökken” – mondta el, hogy az MSZP miért helyteleníti ismét ezt a forráselvonást.
 
„Budapesttől például majd' 80 milliárd forintot vesznek el, az önkormányzatok saját bevételének pedig körülbelül 20%-át veszik el azzal, hogy megint odaállnak a multik mellé, akiknek a termelő javai megvannak” – ismertette a szocialista politikus a konkrét súlyos forrásmegvonást, amivel az önkormányzatokat megint sújtaná a kormány. Az MSZP programja sokkal inkább arról szól, hogy maradjon több pénz az emberek zsebében – tette hozzá.
 
„Mi azt mondjuk, hogy tessék a bérre rakó költségeket csökkenteni! Ez a baloldali érték! Maradjon több pénz a dolgozóknál, maradjon több pénz azoknál, akik dolgoznak ezeknél a nagy cégeknél, végtére is ők a magyarok, és a multinacionális cégekre, hogy ha a megfelelő adókat kivetik, akkor azokat fizessék be, és a városokat hagyják működni!” – az MSZP azt szeretné, ha az emberek helyben dönthetnénk a fejlesztésekről, arról, hogy mi történjen az iparűzési adóval, és az önkormányzatoknak meg is lenne a lehetőségük erre – fejtette ki az MSZP adópolitikáját dr. Szakács László, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese.