mszp.hu | Belföld | Nemzetpolitika
2023. március 15. 11:31

Március 15-e a társadalmi fejlődés és az európai progresszió ünnepe is

Március 15-e a társadalmi fejlődés és az európai progresszió ünnepe is
Március 15-e alkalmából Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke tartott megemlékezést a pesterzsébeti Petőfi szobornál. Elmondták, ma kifejezetten fontos a tudás szabadságát biztosítani, hiszen csak ez jelentheti a mindennapok szabadáságát is.

1848. március 15. a szabadságról, az európai fejlődésről, a progresszióról is szólt. A forradalom eseményeit a magyarok is aktívan alakították, formálták, nem csak követői voltak az európai eseményeknek. Akkor Magyarország az európai progresszió élvonalába tartozott. A mai orbáni rendszerre sem a haladás, sem a progresszió, sem a valódi nemzeti érdekképviselet nem jellemző. Múltba forduló társadalmi viszonyokat erőltet az emberekre a fideszes kormányzat. Függőségi viszonyok ezreit alakították ki, ez pedig nem a közjót szolgálja, hanem kizárólag a hatalom fenntartását. Ma Magyarország Európa sereghajtója. 

Hazánknak sem az Európai Unió alávetettjének, sem az Unió zsarolójának nem szabad lennie. Magyarországnak ismét az Európai Unió formálójává kell válnia, Orbán Viktor pedig képtelen országunk javára fordítani az EU adta lehetőségeket. Már rég meg kellett volna érkeznie Magyarországra az uniós forrásoknak, melyek biztosítanák a fejlődést hazánkban olyan fontos területeken, mint az oktatás, vagy az egészségügy. Ezek a támogatások csak a kormány önző hatalmi játszmája és korrupt érdekei miatt nem érkeztek eddig meg.

Az MSZP mélyen hisz abban, hogy minden autoriter és korrupt rendszernek egyszer vége van. Ebben hittek 1848-ban is, ezért közösen összefogtak, hogy változást érjenek el. Ezt kell tenni ma is. Összefogva, együttműködve kell elérni azt, hogy Magyarországon ismét jólét és szabadság legyen.

A Magyar Szocialista Párt tisztelettel tekint március 15-e hőseire, harcosaira és mártírjaira. Magyarországon számos helyen mennek el kultikus helyekre leróni tiszteletüket az emberek ezen a napon. A hagyomány nem csak az akkori, 1848-as színhelyekhez kötődik, ezért tartottuk a mai megemlékezést Pesterzsébeten a Petőfi szobornál. Ezt a szobrot két évtizeddel előtt egy hölgy halála után hozták létre, hiszen végrendeletében azt kérte, erre fordítsák minden félretett pénzét. Az ő tette is példaértékű, tiszteletre méltó és hagyományteremtő, tisztelnünk kell azokat is a március 15-i hősök mellett, akik mind a mai napig aktívan tesznek azért, hogy aktívan őrizzük a szabadságharc emlékét.

A forradalom és szabadságharc megtestesíti mindazt, ami a magyar nemzet felfogásában a legfontosabb. Tisztelnünk kell a hagyományokat, de a jövőbe kell tekinteni. A történelemből nem lehet jósolni, a múlt folyamatait azonban át kell látni. Látni kell azt is, hogy a nép támogatása nélkül nem lehet irányítani egy országot. A lakosok véleményét kikérni kötelező, hiszen csak így lehet jól irányítani egy országot. 

Az MSZP szerint ma, 2023-ban a szabadságot és a tudást össze kell kötni ahhoz, hogy szabadon élhessünk. A magyar nemzet érdeke a tudásátadás-átvétel új alapokra helyezése. Mindenki, aki kiáll ezért, az a szabadság mellett áll ki. Minden fiatal számára biztosítani kell a tudás megszerzésének jogát, hiszen ez biztosítja a szabad életet, azt, hogy senkinek ne legyünk kiszolgáltatva. Aki tud élni a tudással, az lehetőséget kap a szabad életre. Akitől pedig elzárják, az másoknak kiszolgáltatott lesz.